Delosgaia

vakantie reizen in Corona tijd

 • Azoren, Blue lake

  Radiosterrenwacht in Hooghalen

 • Bretagne: Brignogan Plage, Pointe de Pontusval

  Berltsum vogelaarplas

 • Griekenland: Nafplio, de eerste hoofdstad van het vrije Griekenland

  Ir. D. F. Woudagemaal

 • Los Llanos de Aridane en El Paso vanaf El Time

  Lemmer zeedijk

 • Madeira: Uitzicht vanaf Porto Florestal do Fanal

  Overtocht vanuit Ameland

 • Noorwegen: Paalwoningen in het dorp Å op het eiland Moskenes

  Kust van Friesland met de waddenzee dijk

 • Schotland: Duncansby head: zicht op de Orkneys

  Brug in Brugge

 • Zweden: Brug over de Sont tussen Zweden en Denemarken

  Dijver in Brugge

 • Frankrijk: Pic du Midi

  't Huidevettershuis

 • Zwitserland: Lac de Tseuzier

  Ijsselbrug in Deventer

 • Zwitserland: Lac de Tseuzier

  Nohner Mühle

 • Reizen in Coronatijd

  Eind 2019 hoorde je over een uitbraak van een virusinfectie in China, de algemene gedachte was dat het wel zal overwaaien. Wij zijn in februari 2020 nog een week naar Finland geweest en daar werden we al gewaarschuwd dat we de plaatsen waar veel Chinezen komen moeten mijden. Het bleek dat ze bij terugkomst in China positief te zijn getest op Corona (CoVid19).

 • Nu, in 2022, is Corona niet meer uit het nieuws weg te slaan. Het blijkt een gemene en soms dodelijke virusinfectie van de luchtwegen te zijn. Landen houden hun grenzen gesloten met het idee dat als we maar iedereen buiten houden we geen last krijgen van de ziekte. Struisvogelpolitiek heet dat en dat werkt nooit.

  Wij hebben onze reisplannen drastische moeten aanpassen, de reis naar Ierland in voorjaar 2020 is geannuleerd. De reis naar Australië in augustus/september 2020 is verplaatst naar dezelfde tijd in 2021 en staat inmiddels al voor 2022 geboekt. En de vooruitzichten voor dit jaar zijn ook niet bepaald optimistisch te noemen.
  Wij zijn echter niet bij de pakken neer gaan zitten en gaan klagen hoe moeilijk we het hebben. In 2020 en 2021 zijn we teruggegaan naar onze roots en Nederland gaan bekijken met een paar uitstapjes over de grens.
  Op deze trips kwamen we weer leuke momenten, situaties en interessante mensen tegen. Deze pagina vertelt ons verhaal van Vakantie in Corona tijd. Tussen de reizen door hebben we de positieve kant ingezien van thuis werken, geen last van files en zoveel als mogelijk geprobeerd om contact te houden met familie en vrienden en als het enigszins mogelijk was elkaar te bezoeken.
  In juni 2020 zijn we twee weken naar een bungalow in Drenthe geweest, één week in Oktober naar Oberwiesenthal in het Ertsgebergte en een week naar de Veluwe in december.
  Het jaar daarop zijn we een week in Brabant geweest, twee weken naar een camping in Friesland, vervolgens in september hebben we vrienden opgezocht in Brugge. In November, met Marion haar verjaardag, hebben we een bungalow gehuurd in Twente en begin december zijn we een weekend naar de sneeuw in de Vulkaan Eifel geweest.
  We hebben ons prima vermaakt maar toch zien we graag dat we weer vrij kunnen reizen.

 • map vakantie in Corona Tijd
 • Twee weken Drenthe

  In Juni 2020 zijn we twee weken naar Drenthe geweest en wel naar Borger op de Hondsrug. We hebben daar een 4 persoons huisje gehuurd, die twee weken voor aankomst zonder extra kosten is opgewaardeerd naar een acht persoons huisje.
  Zowel wij als Loesje hebben genoten en we hebben veel gefietst, klik op de button hieronder om ons gehele verhaal te lezen met foto’s en locaties…

 • Wapen van Drente

  Wapen van Drente

 • Week naar Oberwiessenthal

  In Oktober 2020 zijn we een week in Oberwiessenthal, Saksen geweest. We hebben hiervoor de voucher gebruikt die we voor de geannuleerde reis naar Ierland hebbe gekregen.
  Oberwiessenthal ligt op een hoogte van 920m in het Ertsgebergte op de grens met Tsjechië. We zijn daar met de auto naar toe gereden en omdat we uit Limburg kwamen hadden we negatieve Corona verklaring nodig. De besmetting in Limburg nog laag. Klik op de button hieronder om ons gehele verhaal te lezen met foto’s en locaties…

 • Saxony vlag

  Vlag en kaart van Saksen

 • Week naar de Veluwe

  Veluwe is een mooi gebied en we zijn er vaker geweest maar nooit in de winter. In december 2020 zijn we een week naar de Veluwe gegaan en wel naar Eerbeek. Dat ligt aan de zuidoostkant van de Veluwe. We hebben daar een klein huisje gehuurd. Door dat de besmettingshaard opliep was het restaurant gesloten maar ze bezorgde wel. Gelukkig was Burgers Zoo geopend.
  Klik op de onderstaande button om ons gehele verhaal te lezen met foto’s en locaties...

 • Wapen van Gelderland

  Wapen van Gelderland

 • Noord Brabant

  In het voorjaar van 2021 zijn we een week naar de Kempen in Noord-Brabant geweest. Deze bestemming ligt dicht tegen België aan en de Kempen is ook grensoverschrijdend. Het gebied bestaat uit akkerland, heide en bos met meerder gekanaliseerde beken. We hebben een huisje gehuurd, maar dat viel ons uiteindelijk zwaar tegen.
  Klik op de onderstaande button om ons gehele verhaal te lezen met foto’s en locaties...

 • Wapen van Noordbrabant

  Wapen van Noord Brabant

 • Friesland

  Ons plan was om in augustus/september 2021 onze reis naar Australië van 2020 te gaan maken. Alleen zat de ontwikkeling van Corona in Australië ons tegen. In maart hebben we besloten om de reis nog een jaar uit te stellen en zijn op zoek gegaan naar een bestemming in Nederland. Deze hebben we gevonden in Wier, Friesland. In Wier hebben we op een camping gestaan met een geleende vouwwagen.
  Klik op de onderstaande button om ons gehele verhaal te lezen met foto’s en locaties...

 • Wapen van Friesland

  Wapen van Friesland

 • Brugge

  In Januari 2020 wilden we weer een keer naar vrienden in Brugge toe gaan. Dit echtpaar hebben we ontmoet op onze Oezbekistan reis en we zijn in 2018 al een keer bij ze geweest.
  Vlak voor Corona toesloeg is deze weekend trip naar Brugge niet doorgegaan en na een aantal latere pogingen konden we in september 2021 eindelijk naar Brugge. Daar hebben we overnacht in een hotel en zijn op zaterdag door onze ervaren privé gidsen rondgeleid door de oude stad.
  Klik op de onderstaande button om ons gehele verhaal te lezen met foto’s en locaties...

 • Wapen van Brugge

  Wapen van Brugge

 • Twente

  Marion is in November jarig en we hadden geregeld dat we met haar verjaardag in Twente zijn. Daar hebben we een ruim huisje gehuurd en Loesje, onze poes, meegenomen. De locatie is in Holten net aan de oostkant van de Sallandse heuvelrug.
  In deze week hebben we veel in de omgeving gewandeld, paddenstoelen gefotografeerd, Ootmarsum en Deventer bezocht.
  Klik op de onderstaande button om ons gehele verhaal te lezen met foto’s en locaties...

 • Wapen van Overijssel

  Wapen van Overijssel

 • Vulkaan Eifel

  Onze laatste trip in 2021 is een weekend in December naar de Vulkaan Eifel in Duitsland geweest. We hebben een huisje gehuurd in Stadtkylle en genoten van de sneeuw die daar viel. Het weer was niet echt geweldig maar niet te slecht om de omgeving niet verder te gaan verkennen. We zijn hier namelijk in 2015 al een keer geweest.
  Klik op de onderstaande button om ons gehele verhaal te lezen met foto’s en locaties...

 • Flag Map of Rhineland

  Vlag en kaart van Rhineland

 • Twee weken in Drente, Juni 2020

 • In Juni 2020 zijn we twee weken naar de Hondsrug in Drenthe geweest. Daar hebben we een 4 persoons huisje gehuurd, deze is later door de verhuurder kosteloos opgewaardeerd naar een 8 persoon bungalow. We hebben Loesje, onze poes meegenomen en onze fietsen.

 • De Hondsrug is de meest prominente zandrug van het Hondsruggebied tussen Groningen en Emmen. Het Hondsruggebied bestaat uit een aantal kaarsrecht lopende ruggen en is gevormd in de een na laatste ijstijd, de Saale ijstijd.
  Pas recentelijk zijn ze geïdentificeerd als megaflutes gevormd door een ijsstroom die vanuit het Noordzeegebied over het huidige Drenthe en Groningen heen schoof. De druk van het ijs en de kracht van het smeltwater heeft een patroon van evenwijdig lopende ruggen en laagtes in het landschap achtergelaten. Na de laatste ijstid zijn in dit landschap de beekdalen van de Hunze en de Drentsche Aa ontstaan.
  Aan de oostkant en westkant van het Drentsche plateau zijn in de laatste 10.000 jaar uitgestrekte veengebieden ontstaan. Inmiddels zijn deze bijna geheel afgegraven. De Hondsrug heeft een lengte van 70 km en een gemiddelde hoogte van 20 meter boven NAP. Het grootste deel van de Hondsrug ligt enkele meters hoger dan de omliggende dalen. Op de hoogste noordelijke heuvel is Groningen ontstaan en de zuidelijkste top ligt in Emmen.
  Het gebied bestaat uit naald- en loofbossen, meren, weides, dorpen, beken, stuifzanden, heiden en akkers.
  Na de laatste ijstijd, ongeveer 10.000 jaar geleden, trokken er eerst jagers en verzamelaars door het gebied. In de beekdalen en bossen, die de streek toen bedekten, was er voedsel in overvloed zoals wild, vissen en eetbare planten. Vanaf ca. 3400 v.Chr. vestigden zich de eerste landbouwers op de hogere zandgronden. Op de gehele Hondsrug zijn de sporen van de oudste bewoners terug te vinden in de vorm van grafmonumenten, afdrukken van huizen en prehistorische akkercomplexen. Vrijwel zeker liep duizenden jaren lang een doorgaande handelsroute over de Hondsrug zelf.

 • Reliëfkaart van Drenthe

  Reliëfkaart van Drenthe

 • Wij hebben twee weken in Borger op de Hondsrug doorgebracht en daarvan verschillende fiets en wandeltochten gemaakt. In deze tijd hebben we het museum veendorp van Barger-Compascuum aan de rand van het Amsterdamsche Veld en het openluchtmuseum “Ellert en Brammert” bezocht. Gewandeld in de Onlanden en gefietst naar de radiosterrenwacht en Nationaal Monument in Westerbork. Voor ons is de Hondsrug een van de mooiere gebieden van Nederland en vooral het contrast tussen de dorpen op de Hondsrug en in de oude veengebieden is altijd weer schiiterend om te zien.
  Het museum veendorp en het openluchtmuseum laten goed zien hoe de veengebieden aan beide kanten van de Hondsrug zijn afgegraven voor turf. De turf werd verscheept naar het westen van Nederland om gestookt te worden in de kachels en fornuizen. Op de braakgronden ontstonden landbouwgronden.

 • kaart Drenthe

  Historische kaart van Drenthe

 • De dorpen in de oude veengebieden zijn lintdorpen, ontstaan langs de veenkanalen. Deze kanalen zijn gegraven om de turf af te voeren en om de moerassen te ontwateren. Nadat het veen was afgegraven, zijn de gronden omgezet in landbouwgrond. De teelt van vooral aardappels trok bijbehorende agrarische industrie aan, die welvaart, en groei met zich meebracht, en waarvan de gebouwen en de aardappelvloeivelden mee het beeld bepaalden. Langs één zijde van het kanaal ligt de weg, en bomenrijen aan weerszijden accentueren deze lijn. De boerderijen staan aan de andere kant, op de koppen van de landbouwpercelen en met de voorzijde en -erf op het kanaal georiënteerd. Aan de andere zijde, langs de weg komen de voorzieningen, zoals winkels, nijverheid of veenkoloniale industrie en de woningen.
  Op de Hondsrug zelf vind je brinkdorpen. De brinkdorpen zijn ontstaan tijdens de middeleeuwen en bestaan uit een open plek in het midden, “de Brink” met een kerk aan de rand. Daaromheen weden de huizen en boerderijen gebouwd. Direct naast het brinkdorp lag een groot stuk land, “de Es” genaamd. Elke had op de es zijn eigen akkertje waarop hij rogge, gerst, haver of aardappelen verbouwde. Om de es lagen houtwallen om het wild tegen te houden. De boeren hielden ook schapen die men overdag liet grazen op de heide.

 • Week naar Oberwiesenthal, Oktober 2020

 • Oberwiesenthal officieel Kurort Oberwiesenthal is een plaats in de Duitse deelstaat Saksen, en maakt deel uit van het district Erzgebirgskreis. Het ligt in het Ertsgebergte, op de grens met Tsjechië, 19 km ten zuiden van Annaberg-Buchholz en 23 km ten noordoosten van Karlovy Vary. Met 914 meter is het de hoogste stad van Duitsland.

 • De grens met Tsjechië wordt gevormd door de loop van de Pöhlbach beek tot aan Bärenstein. De hoogste berg in de deelgemeente is de Fichtelberg (ook wel de Großer Fichtelberg of Grote Fichtelberg genoemd) die met 1.215 m boven NN gelijk de hoogste berg van Saksen is.

  De "nieuwe stad in het Wiesendal" ("Neustadt am Wiesenthal") werd in 1527 door de heren van Schönburg gesticht als mijnstad omdat een jaar eerder zilvererts in de regio was gevonden. In 1530 had de nieuwe nederzetting stadsrechten gekregen en in 1559 ging het eigendom over op het Huis Wettin.
  Mijnbouwactiviteiten eindigden uiteindelijk in de 19e eeuw en het toerisme nam steeds meer zijn plaats in tijdens de 20e eeuw. Na de Tweede Wereldoorlog waren er echter pogingen van de Russen om uranium te delven voor de nucleaire wapenwedloop in de Zechengrund, tegenwoordig een natuurreservaat. Sporen van hun activiteit zijn nog steeds zichtbaar. Op 1 september 1921 werd Oberwiesenthal samengevoegd met de gemeente Unterwiesenthal
  Oberwiessenthal ligt aan het eindpunt van de Fichtelbergbahn, dit smallspoor maakte sinds 1897 deel uit van het Saksische spoornet. Na 1990 verloor de spoorlijn zijn status als belangrijkste vervoerder naar Oberwiesenthal en in 1992 werd de goederenvervoersdienst beëindigd. Na 1994 werd de Deutsche Bahn de nieuwe eigenaar en was van plan de spoorlijn te ontmantelen of te verkopen. Op 1 juni 1998 nam de exploitant BVO Bahn GmbH, sinds 2007 Saxon Steam Railway Company, de activiteiten van de Deutsche Bahn over en hernoemde de spoorlijn naar de catchier Fichtelbergbahn. De nieuwe operator stemde de activiteiten af op het toerisme in de omgeving en bereikte binnen relatief korte tijd landelijke erkenning. Vooral tijdens de wintermaanden heeft de spoorlijn nu dezelfde betekenis als in zijn hoogtijdagen.

 • Wapen van Oberwiessenthal

  Wapen van Oberwiessenthal

 • In oktober 2020 zijn we een week in een hotel in Oberwiessenthal geweest en hebben daarvoor de voucher gebruikt die we hebben gekregen omdat onze trip naar Ierland niet is doorgegaan. We zijn daar met de auto naar toegereden en omdat de Corona situatie in Limburg in dit tijd geel was, is een negatieve corona test niet nodig geweest.
  Bij aankomst was het weer niet slecht, af en toe zonnig en temperaturen boven de nul graden. We hadden een kleine gezellige en comfortabele kamer met gratis Internet. Eten en drank, ook alcohol waren geheel bij de prijs inbegrepen.
  De volgende morgen hebben we een wandeling door de stad gemaakt waarbij we op de brug van de Phölbach, de grensrivier met Tsjechië hebben gestaan. Daar vandaan naar de stoeltjeslift van de skipisten gelopen. Het is heiig en zwaarbewolkt en het heeft geen zin om met de lift naar boven te gaan. Na de lunch hebben we de winkels in het centrum bezocht en zagen daar hele leuke niet-toeristische hebbedingetjes liggen. Het hotel heeft een mooi aangeklede ruime gasten lounge met uitstekende stoelen, daar hebben we na het avondeten gebruik van gemaakt onder het genot van glazen wijn, prima wijn.

 • Historische kaart Saksen

  Historisch kaart van Saksen

 • Het bleek dat er deze morgen een inbegrepen begeleide bergwandeling zou zijn. We wisten dat deze er zou zijn alleen niet wanneer en we waren echter bij aankomst niet over het tijdstip geïnformeerd. Dit was geen groot probleem want we hoorden later dat de bergwandeling niet echt zo interessant was.
  De volgende dag hebben we gebruik gemaakt van de Fichtelbergbahn, deze zat bij de prijs inbegrepen. Deze is bijna 36 km langs en daalt van 893m naar halverwege op 652m en stijgt dan weer naar 919m. In de middag hebben we rondgewandeld door de oude stad.
  De derde dag zijn we naar het Räuchermannmuseum in Cranzahl geweest. Dit museum lag in de zelfde plaats als het eindpunt van de Fichtelbergbahn, we konden er vanaf het statio naar lopen alleen dan hadden we pas in de middag terug kunnen gaan naar Oberwiessenthal. We hadden geen idee wat dit voor een museum was, uiteindelijk gaat het over traditionele Erzgebirge folkart. Met een mondmasker konden we naar binnen.

 • Räuchermann museum

  Räuchermann museum

 • In het hotel was nog een Nederlands echtpaar aanwezig en we hoorde van hun dat een bezoek een het Markus-Röhling-Stolln Besucherbergwerk de moeite waard is. Het Markus-Röhling-Stolln Besucherbergwerk is ooit een zilvermijn geweest. Slechts enkele jaren na de eerste zilvervondst op de Schreckenberg in 1491 breidde de mijnbouw zich uit naar het latere mijngebied van de Markus Röhling-mijn. Tot de stopzetting van de mijnbouwactiviteiten in 1857 werd ongeveer 15,4 ton zilver gedolven. Van 1948 tot 1953 is gezocht naar uraniumerts op alle aangetroffen aders in de schachten maar werden in gestaakt door een gebrek aan mijnbare ertsen.
  De rest van de week hebben we doorgebracht met wandelen door de omgeving en de bossen langs de grens met Tsjechië. Het Erzgebirge is een mooi gebied en we willen nog een keer terug naar deze omgeving zodat we Dresden en Praag kunnen bezoeken. Door Corona restricties is dit nu niet gelukt

 • Markus-Röhling-Stolln Besucherbergwerk

  Markus-Röhling-Stolln Besucherbergwerk

 • Week naar de Veluwe in December 2020

 • In december 2020 zijn we in Corona tijd naar de Veluwe geweest. We hebben vlakbij Eerbeek een huisje gehuurd en samen met Loesje onze kat zijn we daar een week geweest. Loesje vindt dit schitterend en ze staat, zit of ligt bijna de gehele dag naar buiten te kijken. In deze week hebben we gewandeld in de bossen, bij de Posbak en gekeken bij de Loenense waterval, een van de weinige in Nederland en een dag doorgracht in Burgers’ Zoo. Deze was geopend met de nodige restricties.

 • Grote delen van de Veluwe bestaan uit stuwwallen 150.000 jaar geleden ontstaan in de voor na laatste ijstijd, het Saalien. Voorafgaand aan de ijsbedekking hadden voorlopers van de Rijn en Maas en ivieren vanuit het oosten dikke pakketten zand en grind gescheiden door dunnere lagen klei afgezet. In het Saalien bereikte het landijs Nederland en heeft deze afzettingen opgestuwd in hoge stuwwallen.
  In de laatste ijstijd (het Weichselien) kwamen de gletsjers niet tot in Nederland, maar was de bodem wel permanent bevroren (permafrost). Door de toen heersende harde winden werden lagen dekzand afgezet, met name aan de flanken van de Veluwe. Boven op de Veluwe vond erosie plaats in deze koude periode.

 • Stuwwallen in Gelderland

  Stuwwallen in Nederland

 • Na de laatste ijstijs raakte de Veluwe bebost, maar in de Middeleeuwen zorgde de mens voor ontbossing.
  Grootschalige boskap voor de ijzerindustrie die veel houtskool gebruikte, zorgde samen met intensieve landbouw ervoor dat de wind in de Middeleeuwen vat kreeg op de arme zandgronden. Hierdoor ontstonden grote zandverstuivingen en werden er stuifduinen gevormd waardoor de bevolking wegtrok. Door de boskap is er geen oerbos bewaard gebleven, een groot deel van de huidige Veluwse bossen is aangeplant ten gunste van de houtproductie en om de verstuiving tegen te gaan. Pas tegen het eind van de negentiende eeuw kwam de regio weer in trek en groeide de bevolking weer, met name langs de randen van de Veluwe en rondom Apeldoorn.

  In de week in Eerbeek zijn we naar de Loenense waterval geweest. Het is geen natuurlijk waterval, hij is gegraven in de crisis jaren (1930-1940) en het water komt uit in het Apeldoorn-Dierenskanaal. De waterval is 15 meter hoog en daarmee de hoogste van Nederland. De spreng die het water levert, ontspringt in de bossen van het Schalter en bestaat uit twee delen, de Vrijenbergspreng en de Veldhuizerspreng. Deze zijn ieder ongeveer 6 kilometer lang. Ook zijn er nog diverse zijsprengen, waardoor er geleidelijk een brede beek wordt gevormd. Met stuwbalken wordt het wat op diverse plaatsen op peil gehouden. De trappen van de waterval zijn aangelegd.

 • Historisch kaart Gelderland

  Historische kaart van Gelderland

 • Week naar Noord Brabant, Maart 2021

 • In het voorjaar van 2021 zijn we in een andere uithoek van Nederland geweest, het noordelijke deel van de Brabantse Kempen. Het grootste deel van de Kempen ligt in Belgisch Brabant. Daar hebben we een huisje gehuurd op een vakantiepark, de fietsen meegenomen en lekker gerelaxt. In deze week hebben we niets anders gedaan dan wandelen en fietsen. Door Corona waren restaurant gesloten en dat betekende zelf koken.

 • Het Bekken van de Kempen, ook gekend als Kempens Bekken of Kempisch Bekken, is een geologisch bekken in het noordoosten van Vlaanderen. Het Bekken van de Kempen kan beschouwd worden als de overgangszone tussen het uiterst stabiele Massief van Brabant en de tektonisch actieve dalingszones van de Nederrijnslenk, met daarin de Roerdalslenk en het West-Nederlands Bekken.
  Het bekken kende tussen het Laat-Siluur en het Krijt een duidelijk andere geologische ontwikkeling dan de rest van Vlaanderen. Het wegzakkende bekken zorgde voor afzetting van kilometers dikke pakketten kalk(zand)steen. Hierin kwamen ook steenkoollagen voor, die met name in Belgisch Limburg werden ontgonnen.
  Tijdens en na het Krijt onderging het Bekken van de Kempen een, aan de rest van Vlaanderen, gelijke geologische geschiedenis, al waren de afgezette pakketten vaak dikker dan elders maar niet meer in de extreme mate van voorheen.
  Het oostelijk deel van het bekken, gelegen ten oosten van de Breuk van Rauw en gekend als het Kempen Blok, kwam tijdens het Tertiair in de invloedssfeer van de Roerdalslenk te liggen en vormt daarmee sindsdien een geologisch overgangsgebied.

  De naam van de streek is een vervorming van het woord Campinia of Campina, wat Latijn is voor open vlakte. Een niet-ontgonnen nog woest gebied dat zich uitstrekte aan weerszijde van de huidige grens tussen Nederland en België. Een landschap “waar de hei de hemel raakt”. In de laat-Romeinse tijd werd de streek aangeduid met de naam Toxandrië.

 • Wapen van Noordbrabant

  Kempen


 • Hét kenmerk van de Kempen is hun zanderige bodem, waardoor de Kempen tot omstreeks 1860 grotendeels bedekt waren met heide, eikenbos, vennen en veengebieden. Nu komen er nog een aantal bossen, vennen, heiden en weilanden voor, maar door zware bemesting en lintbebouwing zijn deze stilaan een eerder kleinschalig landschap geworden. De relictgebieden bevinden zich vaak op de grens tussen gemeentes of te midden van inmiddels grootschalig verkavelde landbouwgronden. Meestal omvatten ze moerassen, donken en/of heidegebieden, vaak inmiddels bebost met dennenbomen. Pas met de komst van kunstmest en de uitvinding van het prikkeldraad kwam er meer welvaart. Ook ontstond uit de huisnijverheid textiel- en sigarenindustrie. Met die toegenomen welvaart veranderde het aanzien van de Kempische dorpen.
  De Nederlandse Kempen ligt tegen de Vlaamse Kempen aan. Het gebied heeft een landschap om trots op te zijn en met een rijke geschiedenis, maar ook om ‘gewoon’ van te genieten. Op bijna alle zandpaden kunnen ruiters en menners hun hart ophalen. Er zijn fietspaden en –routes en wandelen kun je overal waar je voeten je brengen. Over de heide, door het bos, langs slingerende beken, misschien zelfs een stukje over de grens? Want, gelukkig voor de Belgen, daar gaat het Kempenland gewoon verder.
  En dan die rijke geschiedenis van de Kempen! Op de Cartierheide liet Napoleon zijn sporen na. De bossen vormden het terrein van smokkelaars, en over de zandpaden liepen marskramers met hun koopwaar in een mand op de rug. Het landschap hier zit vol verhalen.

 • Kaart van Madeira

  Historische kaart Noord Brabant

 • Twee weken in Friesland, Juni 2021

 • Ter vervanging van onze poging in 2021 om naar Australië zijn we wezen kamperen in Friesland. In Wier is heeft een theehuis met camping. Wij hebben daar twee weken gestaan met de geleende vouwwagen van familie. In deze twee weken hebben we veel gewandeld en gefietst. We zijn ook een dag naar Ameland geweest om een oude vriend van Hans te bezoeken en om te fietsen. Deze twee weken hebben we afgesloten met een bezoek aan het restaurant de Zwarte Haan.

 • Wier is een dorp in de gemeente Waadhoeke, gelegen in de noordwesthoek van Friesland. De woonkern ligt aan de Hoge Dijk en de Gernierswei. Langs het dorpsgebied stromen onder meer het Wierzijlsterrak, het Oudemeer en het Moddergat. De eerste bewoners waren boeren en vissers. Via de Wierster Zijl en Balkzijl konden de vissers gemakkelijk de Middelzee bereiken. Rond het jaar 1000 werden tussen Leeuwarden en Wier dijken aangelegd. De plaats werd in de 13e eeuw vermeld als Werue, in 1399 als Were, in 1465 als in Weer, in 1505 als Wyer, in 1543 als Wyer en Wyr en in 1579 als Wier. Men gaat ervan uit dat de plaatsnaam verwijst naar de terp (Oudfries: Werve) waarop het is ontstaan.

 • Historische kaart van Friesland

  Historische kaart van Friesland

 • Friesland heeft een lange kustlijn, die zich uitstrekt langs het IJsselmeer en de Waddenzee. Het ligt voornamelijk op het vasteland, maar omvat ook een aantal Waddeneilanden. Omwille van zijn historische ligging – het gedeelte van Groter-Friesland ten westen van de Lauwers – spreekt men ook van Westerlauwers Friesland.
  Friesland is historisch de aanduiding voor het kustgebied van het huidige Nederland van het Zwin tot en met de Weser in het huidige Duitsland. Vanaf ongeveer 1500 wordt Friesland in een Nederlandse context vooral de aanduiding voor de huidige provincie Friesland.
  Van ongeveer 400 tot 200 voor Chr. begon langzamerhand een protofriese cultuur te ontstaan die rond het begin van de jaartelling door de Romeinen Frisii werden genoemd.
  In de vierde eeuw nam het aantal Frisii dermate dramatisch af, dat rond 400 het gebied praktisch onbewoond was. Germaanse stammen uit het Noorden, vermoedelijk Angelen, Saksen, en Juten, bevolkten het gebied en werden bekend onder de naam van hun voorgangers. De term Friezen duidt echter niet zozeer op de oude Frisii uit de Romeinse tijd maar is slechts de verzamelnaam voor Angelen, Saksen en andere Germaanse stammen die rond 400 na Christus het zeer dunbevolkte gebied ten Noorden van de Rijn bevolkten. Mogelijk vermengden deze stammen zich met een kleine groep achtergebleven Frisii. In dezelfde tijd werden door dezelfde stammen de Britse eilanden veroverd.

 • Terpen in Friesland

  Terpen in Friesland

 • Brugge, september 2021

 • In de afgelopen jaren zijn we diverse keren in Brugge geweest, wij vinden het een mooie stad die zijn historische pracht en waarde heeft behouden. Dit in tegenstelling tot veel Nederlandse steden.

 • Op een van onze reizen hebben we een echtpaar leren kennen die in Brugge zijn geboren, opgegroeid en nog steeds wonen. Vlak voor Corona uitbrak zouden we een weekend naar Brugge gaan om ze op te zoeken. Door familieomstandigheden ging dat niet door en wegens Corona hebben we de twee volgende afspraken moeten afzeggen. In september 2021 ging ons weekend in Brugge eindelijke door. We hebben overnacht in Hotel Velotel. Dat ligt op loopafstand van het centrum en van het huis van onze vrienden. We hebben een toer door het oude deel van Brugge gekregen langs alle bijzondere plaatsen, gebouwen, kloosters en kerken. We hebben geen boottocht gedaan omdat we deze al in 2013 en 2015 hadden gedaan. De boottocht is absoluut het aanraden waard.

  De oudste geschreven bron waarin de naam van de stad wordt gebruikt, is het "Breviarium de thesauro sancti Bavonis, quod invenerunt fratres remansisse post Nordmannicam infestationem". Deze inventaris van een kerkschat van de Gentse Sint-Baafsabdij werd opgesteld na plundering van de abdij door Noormannen, vermoedelijk tussen het jaar 851 en 864.

 • Wapen van Brugge

  Brugse Zot

 • De oudste tastbare bron waarop voor het eerst de naam van de stad wordt gebruikt, zijn enkele munten die volgens de recentste inzichten gedateerd worden tussen 864 en 898. Ze bevatten de vermeldingen Bruggas, Bruccas, Briuggas en Briuccas.
  Waar de naam Brugge vandaan komt, is niet exact bekend. Mogelijk is het een verbastering van de Keltische naam voor de ondertussen gekanaliseerde rivier de Reie, die door Brugge stroomde en in de Noordzee uitmondde. Reie zelf komt van het Keltische woord Rogia, wat "Heilig Water" betekent. De Kelten beschouwden rivieren en bronnen als goddelijke wezens, en het is waarschijnlijk dat de Keltische naam aan de Brugse waterloop is blijven kleven. Door evolutie zou de naam van het water, Rogia of Ryggia, ook de naam van de stad geworden zijn, Bryggia.

  Het is mogelijk dat er in latere eeuwen ook een contaminatie plaats heeft gevonden met het Oudnoordse woord bryggja, wat "landingsbrug" of "aanlegkaai" betekent.

 • Historische kaart van Brugge

  Historische kaart van Brugge

 • Zo waren er vanaf 800 na christus veel contacten met Scandinavië via handel over de Noordzee en door de invallen van de Noormannen. De naam Brugge vertoont dan ook gelijkenissen met Bryggen, de historische haven van Bergen, dat net als Brugge vanaf de 14e eeuw een belangrijke stad was van de Hanze.
  Regelmatig wordt naar Brugge verwezen als het "Venetië van het Noorden", refererend aan de vele waterlopen en bruggen. De meeste van deze kanaaltjes worden "reien" genoemd, naar de rivier de Reie. Een andere theorie luidt dat de bijnaam te maken heeft met het feit dat de middeleeuwse handelssteden Brugge en Venetië economisch enigszins vergelijkbare functies vervulden als belangrijkste distributiecentra, elk in eigen regio.
  De bijnaam van de Bruggelingen is "(Brugse) zotten". De Bruggenaren hebben we bier gemaakt met die naam: "het Brugse Zot". Hte is wereldwijd bekend, op Madagascar hebben we een vlag van het Brugse Zot gezien.

 • Twente, November 2021

 • In het najaar van 2021 hadden we behoefte aan een week rust van het werk met al zijn beslommeringen en zijn naar Twente gegaan. Aan de rand van de Sallandse heuvelrug hebben we in Holten aan huisje gehuurd. Dit is een mooie landelijke omgeving met veel ruimte om de wandelen en historische plaatsen te bezoeken. De Corona maatregelen stonden het ook toe om uit eten te kunnen gaan.

 • De Sallandse heuvelrug is zeer bekend om de korhoenders, wij hebben ze niet gezien en het gaat niet goed me de populatie. In de week dat wij hier waren hebben we diverse wandelingen gemaakt aan de zuidkant van de heuvelrug en naar het natuurmuseum Holterberg. Dit was geopend maar wel met de nodige restricties. Verder zijn we naar het kunstenaarsdorp Ootmarsum geweest en hebben daar een cadeau uitgezocht om Marion haar verjaardag te vieren. Zij was in die week jarig. In die week hebben we ook de oude Hanzestad Deventer bezocht. Mooie stad waar nog historische gebouwen in staan.
  Aan het einde van de week wilden we gaan wandelen op de heide van de heuvelrug. Nu is er een asfaltweg door het park tussen Nijverdal en Holten. Jammer genoeg met maar één parkeerplaats voor auto’s van invaliden.

 • Korhoenders op de Sallandse Heuvelrug door Tjibbe Hunink

  Korhoenders op de Sallantse Heuvelrug

 • De reliëf kaart van Twente laat heel veel noord-zuid lopende verhogingen in het landschap zien. Op de Twentse Heuvelrug in het oosten van Twente na, zijn deze allemaal ontstaan in de een na laatste ijstijd, het Saalien. Deze ijstijd is heeft van 238.000 jaar tot 126.000 jaar geleden het prehistorisch landschap van Nederland in zijn greep gehouden. De gletsjers vanuit Scandinavië en Schotland kwamen tot in Nederland en vormde hier stuwwallen. Een stuwwal is een heuvel in het landschap die ontstaan is doordat een gletsjer de grond heeft opgeduwd.
  Rond 150.000 jaar geleden, in het tijdperk Saalien, bedekten uitlopers van de ijskap uit Scandinavië het noorden van Nederland. Ze drukten stuwwallen op en sleepten diepe (tot meer dan 100 m) glaciale bekkens uit. Het huidige IJsseldal ligt op het grootste glaciale bekken uit deze tijd, het IJsseldalbekken.
  De Sallandse heuvelrug is gevormd aan de oostzijde van het Ijsseldalbekken. Na het smelten van het het landijs ontstaond een groot meer in het IJsseldal bekken. Aan het eind van het Saalien was dit meer al grotendeels opgevuld, en was het de rivierdal van de hoofdloop van de Rijn geworden.

 • Relief kaart Twente

  Relief kaart Twente

 • Halverwege de laatste ijstijd (rond 50.000 jaar geleden) verlegde de Rijn zijn voornaamste loop van het IJsseldal naar het Gelderse Poort-gebied en de Betuwe (noordelijk langs Nijmegen), en door het dal van de Niers (zuidelijk langs Nijmegen). Het IJsseldal bleef achter als een 15 km breed, door grote rivieren verlaten dal. Tot in de Romeinse tijd bleef het IJsseldal steeds een laagte, verstoken van grote rivieren.
  Met de vorming van de rivier de IJssel veranderde dit wezenlijk. De Gelderse IJssel werd een belangrijke handelsverbinding tussen Hanzesteden. Tussen 1300 en 1400 werd de rivier bedijkt. Tussen 1500 en 1600 is de IJssel-geul bij Doesburg en bij Zutphen dichter langs deze steden gelegd. Wat afvoer betreft was de IJssel tussen 500 en 1500 AD een belangrijke rijn tak. Daarna gingen de IJssel en Nederrijn steeds meer verzanden, terwijl de Waal-tak meer en meer afvoer trok. Om de afvoerverdeling constant te houden werden vanaf 1700 allerlei werken uitgevoerd (o.a. het graven van het Pannerdens Kanaal). Rond 1960 zijn enkele bochten afgesneden tussen Arnhem en Brummen..

 • Historische kaart van Overijssel

  Historische kaart van Overijssel

 • Vulkaan Eifel, December 2021

 • Onze laatste reis in 2021 is een weekend in december naar Stadtkylle in de Vulkaan Eifel geweest. Bij aankomst was het geheel wit van de sneeuw en we moesten eerst een Corona sneltest laten doen voordat we toegang kregen tot ons gehuurde huisje. In dit weekend zijn we naar Vulkangarten Steffeln en naar Wasserfall Dreimühlen geweest. Op beide plaatsen hebben we lange wandelingen gemaakt.

 • Het landschap van de Vulkaaneifel wordt gedomineerd door recent vulkanisme. Vulkanische kraters, dikke puimsteen- en basaltlagen en maars creëren een divers landschap dat duidelijk getuigt van zeer recente gebeurtenissen in geologische termen.
  Vanaf het Tertiair was er veel vulkanische activiteit. De laatste uitbarstingen dateren rond 8000 jaar voor Christus. De vulkanen in de Eifel zijn gevormd boven een hotspot, die nog actief is: het oppervlak stijgt jaarlijks met 1 à 2 mm. Tussen de uitbarstingen zaten telkens 10.000 à 20.000 jaar relatieve rust.
  De Vulkaaneifel is vandaag de dag nog steeds vulkanisch actief. Een teken van deze activiteit zijn de ontsnappende gassen in de Laacher See.
  De Vulkaaneifel strekt zich uit van de Rijn tot de Wittlich-depressie. Het wordt in het zuiden en zuidwesten begrensd door de Zuid-Eifel, in het westen door Luxemburg en Belgische Ardennen en in het noorden door de Noord-Eifel inclusief het Hohes Venn.

 • Kaart van Vulkaan Eifel

  Kaart van Vulkaan Eifel

 • In het oosten vormt de Rijn zijn geografische grens, zonder vulkanische grenzen direct daarbuiten.
  De Vulkaaneifel is verdeeld in drie natuurlijke regio's:
  - Vulkaan-Westeifel (Manderscheid, Daun, Gerolstein, Obere Kyll, Hillesheim (binnen de parochie Nohn),
  - Vulkaanhoge Eifel (Adenau, Kelberg, Ulmen en Nohn),
  - Vulkaan-Oost-Eifel (Brohltal, Vordereifel, Mendig, Pellenz)
  Het centrum van de Vulkaaneifel is de regio rond Daun en Manderscheid en de gebieden binnen het district Mayen-Koblenz.

  De vulkanische kegel van de Steffelberg had een oorspronkelijke tophoogte van 609 m boven de zeespiegel. De ontginning van slakken in de vorige eeuw heeft geleid tot het verlagen van de bergtop met 60 meter en een diep gat in het landschap gecreëerd.

 • Historische kaart van de Vulkaan Eifel

  Historische kaart van de Vulkaan Eifel

 • Zo zijn de voormalige uitbarstingslagen blootgelegd en zijn de vulkanische processen zien. In de VulkanGarten is het oostelijke deel van de kratervulling bewaard gebleven.
  Binnenin zijn grote gebieden met lapilli en as zichtbaar. Zelfs de lagen van zeer fijn materiaal zijn zeer duidelijk zichtbaar aan de kant van de weg. In gebieden is grover materiaal te vinden op de onderliggende laagstructuur. Bijzonder aan de Steffelnkopf zijn twee elkaar kruisende basaltgangen in het binnenste van de kegel. Na de daadwerkelijke uitbarsting van de vulkaan drong heet magma weer naar boven door, waardoor een lavameer in het bovenste gedeelte ontstond.
  Na de 2e wereldoorlog werd de vulkanische kegel sterk uitgehold door de exploitatie van het economisch bruikbare materiaal. Na het economisch gebruik van het vulkanische materiaal, is de gemeente Steffeln begonnen met de vulkaanrestanten open te stellen voor het toerisme.

 • Vulkangarten Steffeln

  Vulkangarten Steffeln

 • De "Wasserfall Dreimühlen" bij Nohn in de Eifel is een indrukwekkend natuurmonument. Wat het zo indrukwekkend maakt, is de prachtig bemoste top van de rotsformatie, van waaruit het water als een vloeibaar gordijn naar beneden loopt en waar in de winter bizarre structuren worden gevormd. Het is interessant hoe de waterval in de Eifel tot stand is gekomen.
  Sinds de ijstijd is kalksteen afgezet bij de Dreimühlen waterval, waarbij verschillende bronstromen uit de karstgrotten stroomde. Toen in 1912 de spoorlijn naar Jünkerath werd geopend, werden de beken samengevoegd. Sindsdien laten ze de waterval nog sneller groeien. En jaarlijks met 8 tot 10 cm richting het dal. De Nohner waterval bij Hillesheim is een natuurmonument geworden nadat vast is gesteld dat het een indrukwekkende getuige is van Europa's meest noordelijke kalkstenen sinterafzettingen.

 • Vulkangarten Steffeln

  Vulkangarten Steffeln