Delosgaia

Zakynthos

 • In de herfst van 2016 zijn we voor een week naar het Ionische eiland Zakynthos geweest om lekker te kunnen ontspannen. We hebben daar een appartement en een auto gehuurd en hebben in deze week het eiland verkent. In deze week zijn we nog op een lichte aardbeving van magnitude 4.6 getrakteerd. Het was om half zes in de morgen, we werden wakker van het gerammel van de kasten in de kamer. Een paar seconde daarna hoorden we een nieuwe aankomen, het huis rammelde weer en de aardbeving hoorden we verder gaan.

 • Landschap van het eiland

 • De oostkant van het eiland is vlak met een paar heuvels, de westkant is heuvelachtig met een steile klifkust aan de westkust. De klifkust is bijna volledig opgebouwd uit witte kalksteen. In deze kalksteen zijn grotten ontstaan door golfslag, door het hele heldere zeewater waarin het blauwe deel van het zonlicht sterk wordt verspreidt is het water aan de klifkust erg blauw. De grotten worden “Blue Caves” genoemd.
  Het vlakke deel is de meest westelijk uitbreiding van de Ionian zone, het meest westelijk deel van de geologische zone van Griekenland. De westkant van het eiland maakt deel uit van de pre-Apulian Zone van Boven Krijt tot Miocene ouderdom. Dit deel dipt naar het oosten, beide zones zijn gescheiden door de Ionian thrustfault, een overschuivingsvlak waarbij het westelijke deel onder het oostelijke deel schuift. Aan de westkant en zuidkand van Griekenland ligt een subductiezone waar de Afrikaanse plaat onder de microplaat van de griekse archipel schuift.

 • Geology Zakynthos

  Geology van Zakynthos

 • het eiland

 • Zakynthos is een Grieks eiland in de Ionische Zee en het is het op drie na grootste van de Ionische eilanden. Zakynthos is een aparte regionale eenheid van de Ionische eilanden regio en bestaat uit één gemeente. Het heeft een oppervlakte van 405,55 km2 en de kustlijn is ongeveer 123 km in lengte. De naam is net als alle soortgelijke namen eindigend op -nthos, van pre-Myceense of Pelasgische oorsprong. In de Griekse mythologie is het eiland vernoemd naar Zakynthos, de zoon van de legendarische Arcadian chief Dardanus.
  De bijnaam van het eiland is Fioro Om tou Levante (de bloem van het Oosten) en is gegeven door de Venetianen die lang de controle over het eiland hebben gehad.
  Uit archeologische opgravingen is vastgesteld dat Zakynthos al bewoond wordt vanaf het Neolithicum. De Griekse dichter Homerus noemde het eiland in zijn geschriften Ilias en de Odyssee. In de mythologie werd het eiland veroverd door koning Arkesios van Kefalonia en later door Odysseus van Ithaka. Later is er een verdrag opgesteld dat maakte dat Zakynthos een onafhankelijke democratie is geworden, de eerste opgericht in Griekenland. Dit verdrag duurde meer dan 650 jaar. Ten tijde van de eerste Peloponnesos oorlog van 459 tot 446 voor christus sloot de Atheense military bevelhebber een alliantie met Zakynthos. Zakynthos leverde teer aan de Atheense vloot, als tegen prestatie beschermde de Atheense vloot het eiland.
  In de jaren na de Romeinse tijd en in de Middeleeuwen verwisselde het eiland diverse keren van eigenaar en bestuurder. In de Middeleeuwen was het eiland deel van de Byzantijnse Rijk. Na 1185 werd het deel van Kefalonia en viel tot de verovering in 1479 door de Ottomanen onder het Koninkrijk van Napels. De overheersing door de Ottomanen duurde tot 1484 toen het werd veroverd door de Venetianen en bleef het een overzeese kolonie van de Venetiaanse Republiek tot in 1797. Zij beschermden het eiland van elke Ottomaanse overheersing. De invloed van Venetië op het eiland was aanzienlijk.
  In 1797 verviel het eiland aan Frankrijk, dit duurde niet lang want een Russische-Turkse vloot veroverde het eiland in 1798 en maakte tot 1807 deel uit van het Ottomaanse Rijk. De Fransen namen de controle in 1807 weer over tot het door Groot-Brittannië werd veroverd. Het bleef tot 1864 een Brits protectoraat tot het samen met de andere Ionische eilanden een volwaardig lid werd van de nieuw gevormde Griekse staat.

 • Molen noord-Zakynthos

  Molen in het noorden van Zakynthos