Delosgaia

Welkom in midden Frankrijk

 • Midi-Pyrenees en Bourgogne

 • Het jaar na een Australië reis doen we het altijd rustig aan bij de keuze van vakantiebestemming. Voor 2016 is dit niet anders en al vroeg we besloten om gebruik te maken van een 20 jaar oude uitnodiging van een neef van Marion. Hij woont in Coupiac Frankrijk en heeft gevraagd om eens langs te komen en dat gaan we in 2016 doen. Daarnaast wilden we wel weer eens naar Frankrijk. Ons laatste bezoek aan dit land is in 2011 geweest.
  Frankrijk is het camperland bij uitstek en we hebben diverse mogelijkheden bekeken en uiteindelijk besloten om eens met een vouwwagen te gaan. We hoopten deze van een familielid te kunnen lenen, alleen zit er bij hun een groot verschil tussen Ja zeggen en uiteindelijk meegeven.
  Waarom een vouwwagen, ach we hebben al heel veel met een tent en een camper/RV afgereisd en wilden weten hoe het is om met een vouwwagen te reizen in Europa. Met een camper rondreizen in Europa is ons zwaar tegengevallen, je bent heel beperkt omdat heel veel lokale wegen in Europa te smal zijn voor een camper. Wat wel prima in orde is, zijn de camperplaatsen. Deze zijn bijna allemaal van een hele hoge kwaliteit en dicht bij het centrum van een stad of dorp.
  Na de grote teleurstelling om een vouwwagen te lenen hebben we er één gehuurd bij ons in de buurt. Het is alleen jammer dat we ze pas in de loop van de middag konden ophalen. We hebben de vouwwagen op een vrijdagmiddag opgehaald en zijn gelijk vertrokken richting Luxemburg. Diep in Frankrijk hebben we een camping opgezocht om de volgende morgen verder te rijden naar het district Midi-Pyrenees. De camping, La Libaudie hebben we al vroeg in het voorjaar geregeld en bij aankomst konden we gelijk onze gereserveerde plaats op. Zo dit wordt een week lekker relaxen, hopelijk blijft het weer goed.
  De eerste dag na aankomst in het zuiden was het erg warm en we zijn alleen even naar een lokale Hypermarche geweest voor de nodige inkopen. Verder hebben we deze dag niets gedaan. De volgende dagen zijn we naar Albi, de stad van de Kartharen, het viaduct van Millau en de grotten van Roqeufort geweest. Verder nog wat rondgereden en gewandeld en een aantal keren naar onze familie in Coupiac geweest. Gewoon gedrag van een toerist op vakantie in Frankrijk.
  Na een week zijn we vertrokken naar Bourgondië. Daar heeft een nicht van Marion een huis en daar mogen we gebruik van maken indien nodig. Eerst maar eens een kijkje gaan nemen waar het ligt. In Bourgondië hebben we een camping geregeld vlak bij Epiry en Moulon-Sur-Yonne. In de omgeving hebben we ons weer als een standaard toerist gedragen, veel gewandeld en de plaatsen Vézelay en Avalon bezocht.

 • Charmes

  camping in Charmes

 • Albi

  Albi is de hoofdstad van het Franse departement Tarn in het zuiden van Frankrijk. Sinds juli 2010 staat het op de UNESCO-werelderfgoedlijst. De rivier Tarn stroomt door de stad. De inwoners van Albi worden Albigeois genoemd. De stad is al oud, al in de Romeinse tijd lag hier een nederzetting die Albiga werd genoemd. In de Middeleeuwen wordt de stad een bisschopszetel, de stad krijgt dan ook een belangrijk scriptorium; een werkplaats waar de belangrijkste liturgische boeken worden gekopieerd.
  Dit deel van Frankrijk was het centrum van de Katharen, een door de kerk vervolgde ketterse groepering uit de 13e eeuw. De Katharen in Albi werden de Albigenzen genoemd. In de renaissance brengt de wede-industrie een periode van economische voorspoed. Deze was echter van korte duur want de 16de -eeuwse godsdienstoorlogen bracht minder goede tijden voor de stad en de streek. Vanaf de 17e eeuw ontstonden er nieuwe industrieën in de stad; fabrieken voor glas en baksteen worden opgericht. In de 18e eeuw komen daar nog garen-, touw- en kaarsenindustrie bij.
  De architectonische bouwstijl van de stad is geheel anders van de dorpen in de omgeving. Vooral de stijl van de huizen aan de Tarn leek het ons als dat we ergens in Zuid-Spanje zijn. Door de ligging aan de Tarn en het gebruik van gebakken kleistenen geeft het oude compacte centrum een apart aanzien. De oudste huizen zijn allemaal uit gebakken kleistenen opgetrokken en de kathedraal is de hoogte kathedraal ter wereld opgetrokken uit deze stenen.

 • Katedraal van Albi

  Kathedraal van Albi, geheel opgetrokken uit bakstenen

 • Millau

  Het viaduct van Millau is een tuibrug die het dal van de rivier de Tarn ten westen van Millau overbrugt. Het viaduct is ontwikkeld door de Britse architect Norman Foster en gebouwd door de Franse constructeur Michel Virlogeux. Het is de langste tuibrug ter wereld, de top van de hoogste pylon ligt 343,0 meter boven de basis van de structuur. Het brugdek ligt op 270 meter boven de grond en is daarmee het 17ste na hoogste dek ter wereld. Het viaduct van Millau ligt in het traject van de A75-A71 van Parijs naar Montpellier en Béziers. De kosten van het viaduct hebben circa € 400 miljoen bedraagt en is officieel op 14 december 2004 geopend. Het eerste verkeer reed twee dagen later over de brug.
  Twee weken na het leggen van de eerste steen op 14 december 2001 is begonnen met het graven van de diepe funderingen voor de vier pylons. Er waren vier fundering schachten per pyloon; ieder 15 m diep en 5 m in diameter, deze moeten de stabiliteit waarborgen van de masten. Onderaan elke pyloon is een loopvlak van 3-5 m dik geïnstalleerd om het effect van de diepe funderingen schachten te versterken. In maart 2002 is men begonnen met het bouwen van de pylons. Om de drie dagen steeg elke pyloon 4 meter in hoogte.
  Het brugdek is vanaf het land aan beide uiteinden van het viaduct gebouwd. Het brugdek rolde van mast naar mast waarbij voor de nodige stabiliteit acht extra tijdelijke torens zijn gebouwd. Na de bouw zijn de extra tijdelijke torens verwijderd

 • Brug bij Millau

  Brug bij Millau

 • Vézelay

  Vézelay is een gemeente in het Franse departement Yonne in Bourgogne-Franche. Het is van oorsprong een beschermde heuvelstad bekend om de Abbey van Vézelay. De stad en de beroemde 11e-eeuwse romaanse basiliek van St. Magdalena zijn aangewezen als UNESCO World Heritage sites.
  De heuvel van Vézelay is sinds de oudheid een bewoonde locatie waar de stad uit is ontstaan. In de 9e eeuw ontvingen de benedictijnen land om een klooster te bouwen. Tijdens het bewind van Karel de Kale bracht een monnik genaamd Baudillon relieken in de vorm van botten van Maria Magdalena van Saint-Maximin-la-Sainte-Baume naar Vézelay.
  In 1058 bevestigde Pope Stephen IX de authenticiteit van de relieken, wat leidt tot een toestroom van pelgrims. Dat is nu nog steeds zo. De Abbey van Vézelay Abbey is een belangrijk rustplaats voor pelgrims op weg van St. James naar Santiago de Compostela.

 • View from Citywall of Vezelay

  Uitzicht vanaf de stadsmuur van Vezelay

 • Avalon

  Avallon is een gemeente in het Franse departement Yonne in Bourgogne-Franche-Comté.Avallon ligt 50 km ten zuidoosten van Auxerre. De oude stad met zijn vele kronkelende straatjes bevatten veel historische stenen en houtwerk gebouwen is gelegen op een vlakke kaap.De grote vondsten van munten en potscherven en een hoofd van Minerva zijn herinneringen aan de Gallische nederzetting met de naam Celtic ABALLO. Twee roze marmeren zuilen van de kerk van St. Martin du Bourg zijn afkomstig van een onbekende tempel. Na de verovering van Gallië door de Romeinen hebben ze een citadel op rotspunt gebouwd met uitzicht op de vallei van Cousin Deze citadel is later hernoemd in Montmartre ( "Berg van de Martelaren ').
  Avallon was in de Middeleeuwen de zetel van een burggraafschap van het hertogdom Bourgondië; Het kasteel dat in zevende eeuwse geschriften is beschreven is nu volkomen verdwenen.Vanaf de oude stadsmuren heb je een zeer goed zicht op het omliggende landschap met zijn vele dorpen, akkers en bossen.

 • Stadspoort Avallon

  Stadspoort in Avallon