Delosgaia

Toer door Schotland

 • Ons idee om dit jaar naar Schotland te gaan is niet zomaar uit de lucht komen vallen. We weten dat Schotland een mooi land is om door heen te reizen en het is een land met een zeer gevarieerde geschiedenis. Landschappelijk heeft het veel weg van Noorwegen. De geologische geschiedenis van Schotland en Noorwegen vertonen ook veel overeenkomsten en ook de morfologie van het land is beïnvloed door hetzelfde proces, namelijk gletsjers. Wat de Schotten een Firth noemen heet bij de Noren een Fjord, beide zijn ontstaan door een gletsjer die met overweldigende kracht een rivier dal heeft uitgeschuurd. Later zijn de lagergelegen gletsjerdalen tijdens de wereldwijde stijging van de zeespiegel na de laatste ijstijd, gevuld met zeewater.

 • Geschiedenis

 • De Schotse Highlands en de Noorse bergen zijn de overblijfselen van een gigantisch gebergte keten circa 500 miljoen jaar geleden ontstaan bij de botsing van Groenland en noordoost Amerika met noordwest Europa. Beide continenten zagen er nog niet uit zoals tegenwoordig, van Europa ontbrak alles ten zuiden van de Noordzee en de Poolse laagvlakte. Noordoost America bestond uit delen van Canada met geheel Groenland en verder de VS globaal tot het midden westen. De keten van gebergte van Schotland en Noorwegen hebben hun vervolg in New Foundland en de Appalachen van de VS. Schotland kent een gevarieerde geschiedenis en afstamming. De oorspronkelijke bewoners zijn de Kelten en hebben alle eilanden van het huidige Verenigd Koninkrijk en Ierland bevolkt. Er zijn aanwijzingen dat er in het interglaciaal voor de laatste ijstijd al mensen in het huidige Engeland hebben gewoond. Deze zijn in de laatste ijstijd uitgestorven.
  De Romeinen hebben het zuidelijke deel beneden de lijn New Castle - Carlisle lange tijd bezet gehouden maar zijn er nooit in geslaagd om de noordelijke Keltische stammen aan zich te onderwerpen, waarschijnlijk omdat ze daar nooit belangstelling in hebben gehad. De Romeinen hebben Engeland voornamelijk bezet gehad om controle te hebben over de, in die tijd, zeer belangrijke tinmijnen van Cornwall. De noordelijke Keltische stammen hebben regelmatig strooptochten uitgevoerd in de bezette gebieden en in de tijd van Keizer Hadrianus is er een grote muur gebouwd van kust naar kust tussen New Castle en Carlisle om de noordelijke stammen enigszins onder controle te houden.
  In de vierde eeuw na Christus hebben de Romeinen het Verenigd Koninkrijk verlaten, in deze tijd zijn de eerste Germaanse stammen van de Angelen en Saksen op de oostkust van Engeland geland. Deze zijn begonnen om de Kelten te verdrijven richting het westen en noorden, dit was betrekkelijk eenvoudig omdat de zuidelijke stammen volledig geromaniseerd waren. In Schotland zijn de Scoten en Picten terecht gekomen en rond het jaar 900 na christus de Vikingen. De Kelten zijn geheel verdrongen naar de westelijke Hebriden en Ierland. In deze gebieden vind je hun cultuur en taal nu nog terug. Plaatsnamen zijn daar ook in het Engels en het Caelic.
  De diverse clans van Schotland hebben zich op een gegeven moment verenigd of zijn gedwongen tot een vereniging om weerstand te bieden aan de veroveringszucht van de Engelse koningen. Heel lang is er een machtstrijd geweest wie de koning van het Verenigd Koninkrijk is, een Schotse koning of een Engelse koning. Op een gegeven moment heeft een Schotse koning de heerschappij weten te krijgen maar was inmiddels al zoveel verengelst dat hij niet meer door de Schotten geaccepteerd werd waardoor de volgende machtsstrijd is uitgebroken. Uiteindelijk zijn Schotland, Engeland en Wales opgegaan in het Verenigde Koninkrijk onder een Engelse koning maar met Schotse voorouders

 • Muur van Hadrianus

  De muur van Hadrianus loopt veel over heuvels.

 • Handig te weten

 • In Schotland rijdt men links, dit wordt door velen als een belemmering gezien om het land te bezoeken. Links rijden valt erg mee, ook met de eigen auto. De eigen auto heeft als voordeel dat men gelijk ziet dat je niet uit de UK komt en daarom rekening met je houdt. Dit is iets wat een Nederlander niet snel doet. Schotland heeft goede campings, jeugdherberg, B&B en Hotel netwerk. Campings zijn er op heel veel plaatsen en zijn, over het algemeen, van een goede kwaliteit. Men is ingesteld op tenten, caravans en campers. Het kan gebeuren dat er geen tentplaatsen op een camping aanwezig zijn. In Schotland mag je na toestemming van de landeigenaar wild gaan kamperen.
  Bed en Breakfast zijn er in alle vormen en maten, van iemand die een kamer verhuurt voor de gezelligheid tot commerciële guesthouses. De kwaliteit is in het algemeen goed tot zeer goed. Je ziet heel veel en-suites, kamer met eigen badkamer. Prijzen variëren veel, we hebben in en-suites gezeten voor een lagere prijs dan ergens anders voor een kamer met badkamer op te gang. Prijzen van £23 tot 30. Op de Hebriden hebben we in Stornoway lang gezocht naar een kamer en zelfs gekeken naar een bunkhouse. Dat kunnen we afraden, dit is een kleine kamer met 2 tot 4 stapelbedden (bunks) die je met anderen deelt. Zeer goedkoop als je niet veel uit te geven hebt en toch wilt reizen.
  Schotland is een land om veel van te genieten, of je nu voor de natuur komt of alleen cultuur. Er is van alles in Schotland. De mensen zijn heel vriendelijk en behulpzaam.
  We hebben lang nagedacht over het transport op deze reis en alle mogelijkheden bekeken, zoals per vliegtuig en camper, per ferry en camper, per ferry en eigen auto met hotel, per ferry met eigen auto en kamperen. Uiteindelijk hebben we besloten om de ferry van Ijmuiden naar New Castle te nemen, kampeerspullen mee te nemen voor als het weer het toelaat en anders B&B en Hotels te gaan nemen

 • Weg langs Scotasay op Isle of Lewis

  Weg langs Scotasay op Isle of Lewis