Delosgaia

Loch Ness

 • Muir of Ord - Grantown-on-Spey

 • De volgende morgen weer genoten van een continentaal breakfast met yoghurt, kaas en fruit. Toch wel iets anders dan de continentaal breakfast die je eind jaren zeventig kreeg, namelijk alleen toast met marmelade. We rijden eerst naar Inverness om boodschappen te doen en dan richting de brug over het Caledonian Canal. Alles is hier veel commerciëler, we willen graag vlak bij de brug parkeren maar overal staan borden dat we daar niet mogen parkeren omdat het terrein is van de een of andere rederij die tours organiseren op het Caledonian Canal. Lak aan, dit is geen private property.
  We gaan het kanaal langs en later verder langs de noordoever van Loch Ness. De wand van het dal waar Loch Ness in ligt is steil. Dit is het diepste meer (261m) van het gehele Verenigd Koninkrijk en het bevat ruim 30% van al het zoetwater in dit land aanwezig. Het meer is ontstaan door immense gletsjers in de laatste ijstijd. Het meer van Loch Ness ligt in de Great Glen fault, een belangrijke breukzone in Schotland. Deze breuk is nog zwak actief getuigen de lichte aardbevingen die plaatsvinden. De breuk loopt naar het noordoosten richting de Shetlands en verder door. Ten noorden van de Shetlands is de breuk niet meer te volgen door de Creataceous riftbekkens 60 miljoen jaar geleden ontstaan bij de vorming van de Noord-Atlantische oceaan. Naar het zuidwesten loopt de breuk door het eiland Mull naar Ierland en verdwijnt daar in de riftzone van de Atlantische Oceaan. Algemeen is aanvaard dat de Cabot Fault in de VS het vervolg van de Great Glen fault aan de westkant van de Atlantische Oceaan is. Doordat een breuk een zwakte zone in het gesteente is erodeert het gemakkelijk, waarschijnlijk heeft hier voor de ijstijden een groot rivier dal gelegen die in de ijstijden door de gletsjers is verbreed en uitgediept in noordoostelijke en zuidwestelijke richting.

 • Loch Ness

  Loch Ness, bevat 30% van al het zoetewater in de UK

 • Loch Ness

 • De weg langs Loch Ness is een drukke doorgaande weg en voor de veiligheid zijn er diverse parkeerplaatsen gecreëerd. We hebben het Loch Ness Centre bezocht waar men uitlegt waarom het zeer onaannemelijk is dat er een groot reptiel uit de tijd van de dinosauriërs in het meer kan leven. Belangrijkste redenen, het meer is geen 60 miljoen jaar oud en er is onvoldoende voedsel in het meer om een groot reptiel in leven to houden. In de afgelopen eeuw is er heel veel onderzoek gedaan naar een groot dier in Loch Ness, hierbij is niets ontdekt, alleen de restanten van een vermist vliegtuig. Vlak bij dit centrum bevinden zich de ruïnes van het Urqhart Castle, deze ruïne is geconserveerd. Dat wil zo veel zeggen als dat men zorgt dat de staat van de ruïne zoals het nu is bewaard blijft.
  Aan de zuidwest kant van Loch Ness bevindt zich het sluizen complex van Fort Augustus. Dit complex is even groot en uitgebreid als de Neptune Staircase bij Fort William. Bij Fort Augustus zijn we het Caledonian Canal overgestoken om aan de andere kant van Loch Ness door de bergen richting naar het noordoosten te zijn gereden.

 • Urqhart Castle

  Urqhart Castle

 • Grampian Highlands

 • We wilden vanavond een B&B aan de oostkant van de Grampian Highlands opzoeken, we hebben dan een dag om daar rond te kijken alvorens we richting Edinburgh gaan. We willen dan aan de noordkant van de Firth of Forth onze laatste B&B van deze reis nemen met uitkijk op Edinburgh en de spoorbrug over de Firth.
  Onderweg zien we een parkeer plaats met auto’s en daarbij een auto met rode karakters op een witte achtergrond. Ach, kijk een Belg was onze eerste reactie, dan kijken we iets beter en zien dat het geen Belg kan zijn omdat er alleen cijfers in de nummerplaat staan. We krijgen het vermoeden dat dit een auto uit Australia NT is en als we dichterbij kijken blijkt dit ook zo te zien. We raken in gesprek met de inzittenden en ze vertellen ons dat ze hun auto per boot naar Vladiwostok hebben laten vervoeren. Vanuit deze plaats in Siberië hebben ze eerst in drie maanden Noord en Zuid Amerika bekeken en zijn daarna richting Europa gereden. Ze willen hier nog een paar maanden blijven om dan terug te rijden naar Vladiwostok. Daar gaat de auto op de boot naar Australië, zelf vliegen ze dat stuk. Ze zijn niet echt geïnteresseerd in een lang gesprek, zijn we niet gewend van Australiërs maar begrijpbaar omdat ze waarschijnlijk hun verhaal al honderden keren hebben afgestoken.
  Vanaf deze parkeerplaats rijden we verder richting de A9. Deze volgen we naar het zuiden en nemen dan de afslag richting Grant-on-Spey. We vinden daar een leuk guesthouse en op onze vraag voor een avond maaltijd verwijzen ze ons naar het Garth hotel, deze heeft een goed restaurant. Als we voor zeven uur gaan eten krijgen we een early bird prijs, van 25% korting. Men vraagt ons om eerst in de bar plaats te nemen, dan kunnen we op ons gemak de menu kaart bekijken. Hans neemt weer een Scottish Ale en Marion een witte wijn. Het eten en drank blijkt toch wel heel goedkoop te zijn als we er achteraf achterkomen dat de drank in de bar niet gerekend is. Het eten en de bediening zijn uitstekend, daarom hierbij, ga naar Grant-on-Spey en ga eten in het Garth Hotel. Heel erg goed.

 • Grampian Highlands

  Grampian Highlands