Delosgaia

Kyle of Lochalsh

 • Port Williams - Torridon

 • De volgende morgen vertrekken we langs het Caledonian Canal richting Invergarry. Het weer is een stuk minder geworden, waar we de eerste drie dagen een temperatuur van ruim 20 graden hadden met veel zon was er gisteren meer bewolking aanwezig met een temperatuur rond de 20 graden. Deze dag is de hemel bijna volledig bewolkt en in de morgen regent het regelmatig. In de middag hebben we bijna continu regen gehad.
  We nemen eerst een kijkje bij het Commando Memorial en de sluizen bij Lagan. Het Commando Memorial bevindt zich op de kruising van de B8004 en de A82. De B8004 is een smalle single-track road die het Calodonian Canal volgt, de A82 is de doorgaande weg van Fort Williams naar Inverness. Het Memorial is opgericht om de commando troepen te eren.
  De commando's zijn door Churchill aan het begin van de tweede wereldoorlog opgericht als elite troepen voor speciale acties. Een trainingskamp is opgezet in de Schotse Highlands in Achnacarry. Sinds de oprichting van deze Special Force groep zijn circa 1700 commando's om het leven gekomen. Op deze locaties worden alle opgekomen commando's geëerd die in battle of door ouderdom zijn overleden. Bij het Memorial is een gedenkplaats met bloemen en herinneringsobjecten van familie. De kruizen, foto's etc geven aan dat er commando's worden herdacht die recentelijk in Irak en Afghanistan zijn omgekomen maar ook commando's die in actie zijn geweest in 40-45, Korea en recentelijk door ouderdom zijn overleden.
  Vanaf de locatie van het monument heb je een prachtig zicht op de bergen aan de andere kant van de Great Glen, dit zijn de hoogste pieken van de Schotse Highlands waaronder Ben Nevis. Op deze pieken lagen nog de resten van de laatste wintersneeuw. De Great Glen is het dal met Loch Ness, Loch Oich, Loch Lochy en Loch Linnhe. De Great Glen markeert een duidelijke geografische en geologische grens. De huidige vorm met de Lochs op een rij is in de laatste ijstijd ontstaan met Loch Ness als het grootste zoetwatermeer van geheel Groot Brittannië, het meer bevat evenveel water als in alle andere meren in Groot Brittannië. De Great Glen scheidt verder in het zuiden de Grampian Mountains van de Northern Highlands aan de andere kant.

 • Commando Memorial

  Commando Memorial

 • Great Glenn Fault

 • De Great Glen markeert een breukzone die ruim 500 miljoen jaar geleden is ontstaan in de tijd dat het continentale blok van Noord Amerika (Laurentia) is gebotst met het continentale blok van Noordwest Europa (Baltica). De breuk loopt richting het noordoosten door de Shetlands en verdwijnt dan in Atlantisch riftbekkens ontstaan in het Krijt. Naar het zuidwesten loopt de breuk door het noorden van Ierland heen. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat de Cabot Fault bij New Foundland richting de Gulf of Lawrence en de Appalachen het vervolg op het Amerikaanse continent is van de Great Glen fault. Onder Schotland lijkt het er sterk op dat de breuk vertikaal doorloopt tot in bovenste mantel. Dit kan er op wijzen dat het een transform fault is vergelijkbaar met de San Antonio breuk in de VS en de Anatolia breuk in Turkije. De Great Glen fault is nog actief in Schotland en er vinden regelmatig lichte aardbevingen plaats. Het noordwesten van Schotland is ruim 100 km verplaatst naar het zuidwesten ten opzicht van het zuidoosten van Schotland

 • Great Glenn Fault

  Great Glenn Fault

 • Kyle of Lochalsh

 • Het regent als we stoppen bij de sluizen van Lagan aan de noordoostkant van Loch Lochy en na het maken van een paar foto's van de sluis en de enige drijvende pub van Schotland gaan we snel terug naar de auto. Vanaf dit punt gaan we richting Kyle of Lochalsh, het plaatsje is het eindpunt van de spoorlijn vanaf Edinburgh door Inverness en om de een of andere reden spreekt het tot de verbeelding van velen. Vanaf 1997 is er een brug bij Kyle of Lochalsh die het eiland Skye verbindt met het vaste land van Schotland.
  De A87 is de weg van Invergarry naar Kyle of Lochalsh en deze gaat dwars door de Northern Highlands, het is een fantastisch mooi stuk weg langs een aantal Lochs en gaat dwars over de waterkering en de bergen van Schotland. In de Northern Highlands ligt de waterkering asymmetrisch aan de westzijde van het land. Dit heeft als consequentie dat de rivieren in het westen kort zijn en aan de oostzijde lang. Dit is goed te zien langs de A87, na een relatief lage pas van 271m is de stroomrichting van de beken naar het westen en niet meer naar het oosten. De hoogste watervallen en de langste Lochs van de Noordelijke Highlands bevinden zich aan de westzijde van de bergen. Vlak voor deze pas is er de Cluanie Inn, we hebben daar de grootste keuze aan whiskies gezien gedurende ons verblijf in Schotland.
  Weer uit de bergen gekomen kom je eerst bij Loch Duich, in deze Loch vind je een van de meest gefotografeerde kastelen van Schotland, Eilean Donan Castle (eiland Donan Kasteel) (zie achtergrondfoto). Dit kasteel is in 1719 bij de Jacobite opstand verwoest maar door een nazaat van de chiefs van de MacRae clan in 1913 volledig in oude staat gerestaureerd. Dit eiland is al bewoond vanaf ver voor onze jaartellingen en is heel strategisch gelegen in de Loch. Vanaf het midden van de 13de eeuw staat hier een kasteel en is in het bezit geweest van de MacKenzie clan die in de 16 eeuw de MacRae clan als beheerder heeft aangesteld. Wij stoppen bij dit kasteel en gaan naar binnen. In de kamers is het niet toegestaan om foto's te nemen maar dat is niet erg want het uitzicht vanaf de kantelen over de Loch met de dreigende donkere wolken geeft exact het type sfeer weer dat je bij een kasteel van deze ouderdom op zo een locatie kan verwachten. Bij het rondkijken in de kamers van het kasteel heeft het buiten geruime tijd stevig geregend, dit geeft een schitterende sfeer.
  Na dit bezoek rijden we door naar Kyle of Lochalsh en vereren de lokale middenstand met ons bezoek, we doen hier de nodige inkopen voor de volgende dag en nemen gelijk wat cadeaus mee voor het thuisfront. Hierna keren we om en nemen de afslag richting Torridon. Hiervoor gaan we eerst over een flinke heuvelpartij heen naar Loch Carron en Loch Kishorn waar we omheen moeten. Daarna over de volgende heuvelpartijen naar de Upper Loch Torridon waar Torridon aan ligt. Op de laatste heuveltop is het steeds harder gaan regenen. Deze nacht verblijven we in een B&B in Torridon.

 • Haven van Kyle of Lochalsh

  Haven van Kyle of Lockalsh