Delosgaia

Southern Uplands

 • Rockcliff naar Lochgilphead

 • De volgende morgen is de wind bijna weggevallen en het weer is buitengewoon mooi voor Schotland. Onbewolkte hemel met een temperatuur van 27 C. We vertrekken op tijd, doen eerst de nodige inkopen en gaan dan rechtsreeks aan op Ayr gelegen aan de Firth of Clyde. De route over de heuvels is mooi en laat schitterende panorama’s zien. Vanaf Ayr zijn we gedwongen om voor lange tijd een dual-carriage way te volgen. Het is erg druk op deze weg en pas na de afslag richting Glasgow wordt het rustiger. We hebben onderweg besloten om Glasgow rechts te laten liggen en de ferry van Greenock naar Hunter’s Quay te nemen. Vanaf Hunter’s Quay steken we dwars door naar Loch Fyne en gaan hier om de Loch heen. Aan de andere kant stoppen we kort bij Inverray en komen even later bij de camping aan. Hier zijn we al heel snel weer vandaan, men heeft geen tent-sites. Uiteindelijk stoppen we bij de camping van Lochgilphead.
  We zetten de tent op en observeren de andere camping gasten, we zijn hier net mee bezig als er twee motoren met Nederlandse kentekens stoppen. Later op de avond raken we met ze in gesprek en ze nodigen ons uit om de whisky te komen proeven. Gedurende dit festijn begint de plaag van Schotland op te komen, midges. Heel snel zitten we allemaal in lange broek en col truien met lange mouwen. De midges kruipen overal in, je haar, oren ogen, nek, broekspijpen. Het duurt niet lang of we zitten allemaal te slaan en te krabben. Wij pakken er een citronella kaars bij en als een van de motorrijders een sigaartje opsteekt is het iets beter te verdragen.

 • Oude spoorbrug over Lock Kenn

  Oude spoorbrug over Lock Kenn

 • Inveraray

 • De volgende morgen besluiten we om een dag langer op deze camping te blijven, we willen iets meer van de omgeving gaan bekijken. Vooral het plaatsje Inveraray met de kail en kasteel lijken ons een bezoek waard. De volgende morgen zijn de midges weer terug alleen niet in een zo groot aantal als de vorige avond. We rijden snel weg naar Inverray en blijven daar verschillende uren. Hierna maken we een grote omweg terug naar de camping, daarbij rijden we over een van de andere bezienswaardigheden van Schotland. Namelijk een “single track road” met passing places. Dit rijdt in het begin wat onwennig omdat je bang bent dat er om elke hoek een wagen komt aanracen. Dit valt redelijk mee, we maken wel mee dat we een vrachtwagen en een ambulance met sirene op deze weg tegen komen. Deze stoppen netjes bij een passing place, de vrachtwagen past er niet in maar stopt er voor. Wat ons verder opvalt, zijn de vele bloemen die al in bloei staan zoals Rododendrons en vuurpijlen.
  We komen niet te laat op de camping terug en kunnen nog van een middag zonder midges genieten, snel na zonsondergang verschijnen ze weer.
  Midges zijn minuscule kleine stekende vliegjes, ze houden niet van warmte, zonneschijn of wind. Wel van nat gras, regen en andere vormen van vochtigheid. Muskietengaas helpt niet tegen ze, ze kruipen daar doorheen. We hebben een bug repellent in Inverray gekocht, deze zou 10 uur moeten helpen, 10 minuten is een meer accurate tijd.
  Later op de avond zijn we in de auto gaan zitten om geen last van de midges te hebben.

 • Historisch bankgebouw in Inveraray

  Historisch bankgebouw in Inveraray