Delosgaia

Caledonian Canal

 • Isle of Mull - Port Williams

 • Omdat we ons hebben moeten haasten is de middag picknick er bij ingeschoten. Gelukkig heeft Lochaline een uitstekende picknick plaats waar we stoppen. De weg vanuit Lochaline is een single-track road en wat schept onze verbazing. Hier zijn ze ook met asfaltering werkzaamheden bezig. Pas na een half uur kunnen we doorrijden om onze weg te vervolgen over single-track roads via Strontian, Salen, Glenuing naar Lochaliort. Dit is een heel mooi stuk langs allerlei lochs en over de lage heuvels tussen de lochs. In Lochaliort gaan we richting Fort Williams over een rode weg. Dit is een van de weinige rode wegen op onze kaart die we rijden. Wij proberen dit soort wegen zoveel als mogelijk te vermijden omdat er veel verkeer op zit en dit soort wegen komt niet in de buurt van de mooie plekjes in de natuur, soms kunnen we niet anders.

 • Port Williams

 • Fort Williams ligt aan de zuidwest kant van het Caledonian Canal, Fort Augustus ligt in het midden en Inverness aan de andere kant. Hat Caledonian Canal is een waterweg dwars door Schotland. Op deze lijn liggen Loch Linnhe, Loch Lochy en Loch Ness in elkaars verlengde, de Lochs liggen alleen niet allemaal op zeenivo. De Loch Lochy ligt op 32 meter erboven. Dit hoogte verschil is met 25 sluizen te overbruggen. Bij Fort Willams bevinden zich 8 sluizen en met elke sluis wordt circa 2,5 m overbrugd. Deze sluizentrap bij Fort Williams heet de Neptune staircase. Bij Invergarry ligt één sluis en vanaf Fort Augustus dalen de schepen af naar het nivo van de Noordzee. Dit gaat via een set sluizen bij Fort Augustus en Inverness. Aan beide zijde van het kanaal bevinden zich zee sluizen.
  Het gehele stuk van de Noordzee naar de Ierse zee is 60 mijl lang waarvan 22 mijl met de hand is gegraven. Totaal zijn er vier stukken kanaal uitgegraven tussen de drie Lochs. De bouw is begonnen in 1801 en geopend in 1822 en verkorte de vaartijd tussen Inverness en Fort Williams aanzienlijk. Jammer genoeg was het kanaal gelijk na de totstandkoming al te smal voor de koopvaardij, marine en vissersschepen maar wordt nog wel veel gebruikt door de pleziervaart.
  Deze morgen hadden we al besloten om vanavond een B&B op te zoeken, we hebben een beetje genoeg van de midges en hun ongewenste tafelmanieren. Vanaf de Neptune staircase loopt een single-track road langs het Caledonian Canal, aan deze weg staan diverse huizen die B&B aanbieden. Na enig zoeken vinden we daar een B&B voor £ 25,00 per persoon per nacht. In deze B&B logeren nog twee Duitse sportfotografen, omdat zij avondeten in de B&B hebben geregeld maakt men voor ons ook een hap klaar voor £ 25,00 totaal en van een uitstekende kwaliteit. Daar kan je in een restaurant niet voor eten!

 • Sluizen van het Caledonian Canal

  Sluizen van het Caledonian Canal