Delosgaia

Onderweg naar New Castle

  • Grantown-on-Spey - New Castle

  • De volgende dag wilde we in de Grampian Highlands gaan rondkijken maar het regent pijpenstelen dus dat kijken zal bijna geheel vanuit de auto moeten plaatsvinden. We zijn in de morgen eerst naar de Tourist Office gegaan en zagen daar informatie over een Heather Centre ten westen van Granton on Spey. Verder natuurlijk Balmoral Castle, het zomer verblijf van de Koningin. Queen Victoria was op zoek naar een kasteel in de Schotse Hooglanden om als zomerverblijf dienst te gaan doen. Haar keuze viel uiteindelijk op Balmoral Castle.
    Vanuit Heather Centre zijn we richting Tomintoul en Cargorff Castle gereden. Dit is het hoogste deel van de Grampian Highlands en gezien de vele skiliften moet dit een favoriet skigebied zijn. Gedurende deze rit over de top heeft het bijna continu geregend. Vanaf Cargorff Castle zijn we richting Ballater gegaan, in Ballater is het oude koninklijke station waar Queen Elizabeth en haar nazaten per trein arriveerden. Daarvandaan zijn we naar Balmoral Castle gereden, ze waren daar druk bezig met reparatie werkzaamheden aan de brug over de River Dee. Net na onze aankomst waren ze klaar en we besloten over de brug te gaan, vlak langs de ingang van Balmoral Castle om aan de overkant van de Dee terug te rijden richting Ballater. Het begon steeds meer te regenen en daarom hebben we besloten om via een oostelijker weg terug te rijden richting Granton on Spey. De volgende morgen was het nog steeds slecht weer met soms wat regen. We vertrekken nu richting Edinburgh, daarvoor zoeken we de A9 op. Vlak bij de A9 is het Osprey Centre van de RSPB (Schotse vogelbescherming waar we naar toe gaan. Men heeft daar een webcam en camera opgezet om de kuikens in het nest van de visarend te kunnen bekijken.
    Op de A9 aangekomen begint het steeds meer en meer te regenen en omdat de wind en regen vanuit het noordwesten komen hopen we dat het achter de pas niet regent. De Drumochter pas is 462m hoog. Na de pas stopt het inderdaad met regenen. Vlak na de pas verlaten we de A9 en gaan richting Loch Tummel en Loch Rannoch. We stoppen daar even bij Queen’s View, een van de favoriete plekken van Queen Victoria waar ze altijd naar toe ging tijdens haar verblijf op Balmoral Castle. Vanuit Loch Tummel en Tummel Bridge rijden we richting Crieff, Perth en daarna de M90 richting Edinburgh. In Burntisland land vinden we onze laatste B&B van deze reis door Schotland. De volgende dag is het weer goed en na wat foto’s genomen te hebben van de spoorbrug over de Firth of Forth volgen we de ringweg van Edinburgh naar de zuidkant van de Firth of Forth. Langs de kust volgen we een aantal smalle wegen en zakken langzaam af richting New Castle. De ferry ligt al te wachten en vertrekt mooi op tijd. De terug tocht over de Noordzee is rustig, de boot is lang niet vol en we hebben een vier persoons hut gekregen.

  • Edinburgh

    Edinburgh