Delosgaia

Isle of Skye

 • Isle of Skye

 • De zondag zijn we gaan gebruiken om Isle of Skye te gaan bekijken en te stoppen bij elke mogelijk attractiepunt. Onderweg zien we wel waar we eten, misschien picknicken of anders ergens een restaurant. We rijden weg richting Columba 1400 om dit gebouw, de lokale kerk en een huis waarvan de bouw ons wel bevalt vast te leggen op de foto. Eerder al schreef ik dat Staffin afkomstig is van het oud-Noorse woord Stav. De Noren hebben deze naam aan de locatie gegeven wegens de staafvormige basaltzuilen in de kliffen. Deze basaltzuilen zijn heel goed te zien bij Kilt Rock. Hier was ik bijna mijn zonnebril kwijt geraakt, deze viel een kleine meter naar beneden bij het maken van een verticaal georiënteerde foto. Kon hem gelukkig met onze één-poot statief terughalen.
  Kilt Rock laat aan de noordzijde van de viewpoint basaltzuilen afgedekt door Jurassic zandstenen en deze weer afgedekt door een volgende dikke sequence van basalten zien. Na Kilt Rock loopt de weg langs de rand van de kliffen. Pas bij de parkeerplaats van Old Man of Storr gaat de weg het binnenland in. We zijn niet naar boven gelopen naar de Old Man zelf maar hebben wel de piek op de foto gezet. Dit was best lastig omdat hoogspanningsmasten vlak langs de weg staan en ik wilde niet dat de kabels op de foto's kwamen. Hierna doorgereden naar Portree, dit is het toeristisch centrum van Isle of Skye. Vanuit Portree de A87 gevolgd door de Glen Varragill. Dit is een mooi stuk weg en op diverse plaatsen is er een uitstekend zicht op The Storr en de Old Man of Storr. Het dal is goed begroeid met grote struiken en kleine bomen langs de rivier.

 • Old Man of Stor

  Old Man of Stor

 • Loch Harport met Talisker

 • Vanaf Sligachan zijn we westwaarts gegaan en daarna de single-track road naar Carbost aan Loch Harport. Daar bevindt zich de Talisker Distillery, jammer genoeg op zondag gesloten. Daar maakt men een van de beste malt whiskies van Schotland, Talisker whisky wordt ook wel de “Lava of the Cuillins” genoemd. De naam Whisky is afgeleid van het Gaelic woord “uisge beatha” wat letterlijk Water of Life betekend. We zijn verder gereden tot aan Portnalong waar de weg ophoudt. We hoopten bij de vuurtoren te kunnen komen. Hierna omgekeerd terug naar de hoofdweg om deze te gaan volgen richting Dunvegan.Je passeert daarbij een aantal leuke vissersplaatsen en Dun Beag Broch. Dun is het Gaelic woord voor Fort en Beag voor klein.

 • Loch Harport

  Loch Harport met Talisker disteleerderij

 • Dun Beag Broch

 • Een broch is een fort of een boerderij uit de ijzertijd en je vindt ze in het westen van Schotland, Hebriden, Orkneys en de Shetland eilanden. Dun Beag Broch is van circa 100 voor christus en het schijnt dat deze tot in de 18 de eeuw gebruikt is als schuilplaats en noodonderdak. Omdat er geen geschreven woord of tekening over een broch bestaat weten we alleen met zekerheid dat ze bestaan uit een dubbele ronde muur gescheiden door een spouw van circa 60cm. In de spouw bevindt zich vaak een stelsel van stenen trappen en paden welke spiraalvormig omhoog loopt. Een broch heeft maar één lage ingang vaak aan de achterkant gezien vanuit het toegangspad. Een broch staat heel vaak op de top van een heuvel met rondom vrij uitzicht, waardoor het mogelijk is om andere brochs in de omgeving te zien. Mogelijk gebruikte men vuur en rook om boodschappen door te geven. Er bestaan heel veel ideeën over een broch en over het algemeen het idee dat er één of meerdere vloeren in een broch zaten. In de wanden zitten gaten waar mogelijk de houtensteunbalken in hebben gezeten voor de vloeren. Het dak is mogelijk opgebouwd uit houten spanten met een vlechtwerk van takken en afgedekt met heide plagen. In het midden zal naar alle waarschijnlijk een rookgat hebben gezeten. Op het laagste nivo hield men het vee en op de vloeren woonden de mensen zelf. De ruïne van Dun Beag Broch is circa 5meter hoog, de ruimte tussen de muren ligt vol met puin.

 • Dun Beach Broch

  Dun Beach Broch

 • Neist Point Lighthouse

 • Na Dun Beag Broch zijn we doorgereden richting Dunvegan. Net voorbij Dunvegan bevindt zich Dunvegan Castle, het kasteel van de chief van de Maclead clan. Wij gaan net voor Dunvegan de B 884 op, dit is een single-track road en deze weg komt ondermeer bij Neist Point Lighthouse en dit is onze bestemming. Vanaf deze vuurtoren moet je een uitstekend zicht op de eilanden South Uist en North Uist van de Hebriden hebben. Bij de vuurtoren hebben we een wandeling gemaakt en uitgekeken naar papagaaiduikers.
  Wat ons onderweg opvalt, zijn de lange sleuven in de grond aan weerszijde van de weg. Deze sleuven zijn ontstaan door het ontginnen van de turf. De bewoners van de eilanden krijgen een stuk land toegewezen waar men turf kan steken om de kachel mee te stoken. Net gedolven turf ligt in lange rijen te drogen op het land. De moppen zijn 10-15 cm lang en 3 cm dik. Na de vuurtoren zijn we doorgereden naar Dungevan om daar een restaurant te zoeken om iets te gaan eten. We hebben min of meer al afgesproken om nu iets warms te eten en dan vanavond ergens een plekje voor een kleine picknick. We hebben alleen de Engelse gewoonte vergeten dat tussen drie uur en half zes de keuken dicht is, ook in dit toeristisch interessante gebied. In Dunvegan bevinden zich drie hotels vlak bij elkaar met een eigen restaurant en verder niets en alles is dicht. Er is alleen een klein eetgelegenheid op de parkeerplaats van Dunvegan Castle open. Na het eten van alleen wat sandwiches zijn we het terrein van Dunvegan Castle met zijn tuinen ingegaan.

 • Neist Point Lighthouse

  Neist Point Lighthouse met de Hebriden op de achtergrond

 • Dunvegan Castle

 • Dit kasteel is in een uitstekend staat en wordt gerekend tot het oudste nog bewoonde kastelen. Delen van het kasteel zijn mogelijk van de negende eeuw, in de 12 eeuw zijn de MacLead clan er in getrokken en in elke eeuw is er verbouwd aan het kasteel. Rond het kasteel is een grote tuin aanwezig met diverse bijzondere bomen, planten en struiken. De tuin is verdeeld in diverse categorieën. Wat ons opviel is een Australische gomboom (gumtree) in de tuin. De boom is in een minder goede staat wat niet zo vreemd als je bedenk dat het een boom voor het mediterrane en subtropische klimaat is en heel slecht tegen vorst en kou kan. Na ons bezoek aan het kasteel zijn we de smalle weg verder doorgereden om een plaats te zoeken waar we een goede foto van het kasteel kunnen maken.
  Daarna zijn we de weg verder gaan vervolgen, later zijn we het schiereiland Waternish opgereden en elke keer weer valt ons de grote hoeveelheid schapen op. Schapen zijn de enige dieren die men hier kan houden, op een aantal geschikte plaatsen zie je andere vee zoals paarden en runderen lopen maar geen enkele vorm van landbouw. De bodem is hier ongeschikt voor, te onvruchtbaar en te zuur. Het vergt de inzet van heel veel kalk om deze bodem geschikt te maken en kalk is nu net wat in deze regio ontbreekt.

 • Dunvegan Castle

  Dunvegan Castle

 • Portree

 • Omdat het al tegen vijf uur liep zijn we langzamerhand richting Portree gereden om daar een restaurant te zoeken. In Portree kan je buiten het centrum gratis parkeren, het is dan nog geen 100m lopen naar het centrum met zijn restaurants. We stappen het Harbour View Seafood restaurant in en we hebben geluk. We kunnen als wij geen bezwaar hebben aanschuiven bij een tafel waar al andere mensen zitten. Dit is een tafel voor zes en zij zijn met zijn drieën. Wij hebben daar geen problemen mee. De kaart laat allerlei schitterende vis gerechten zien, we nemen scalops (St Jacobs schelpen) en een fishpie. De prijs is niet te vergelijken met wat je voor zo een maaltijd in Nederland betaald. Vanuit Portree rijden we richting Uig en vandaar de weg over de Quiraing heen. Aan de oostkant stoppen we bij een uitzichtpunt met een uitstekend zicht op Staffin en de rotsen van Quiraing. Hierna rijden we door naar de B&B.

 • Portree

  Portree