Delosgaia

Muur van Hadrianus

 • De ferry van Ijmuiden naar New Castle vertrekt vanuit de vissershaven in Ijmuiden. De zee is rustig en de boot rolt een heel klein beetje. Op het moment dat we buitengaats komen verwachten we dat de boot er flink de vaart in gaat zetten. Volgens de GPS hebben we een vaart van circa 35 km/h. en we hebben het gevoel dat de boot flink sneller kan, er zal wel een reden zijn dat ze zo “langzaam” varen.
  De volgende morgen is de snelheid teruggevallen naar 26 km/h. We leggen exact op tijd aan in New Castle en omdat we met de auto op dek drie staan gaat er een uur voorbij voordat we er af kunnen rijden. Deze ferry heeft twee keer drie dekken, het laden begint op de bovenste twee dekken en dan gaat het dek omhoog. Daarna komen de volgende twee dekken aan de beurt en gaan deze omhoog. Op het onderste dek staan de vrachtwagens, campers, caravans en auto’s die door fietsen of een dakkoffer te hoog of te breed zijn voor de bovendekken. Het ontladen gaat in omgekeerde volgorde.
  Nog op de boot wordt er omgeroepen dat er bij aankomst in New Castle extra paspoortcontrole gaat plaatsvinden, er staan een aantal mensen achter ons die hierover aardig aan het klagen zijn.

 • Visserijhaven, Ijmuiden

  Visserijhaven van Ijmuiden.

 • New Castle

 • Door de douane heen is het eerst weer wennen om links te rijden, links rijden hoeft op zich geen probleem te zijn en rijden in een auto met het stuur rechts maakt het zelfs nog eenvoudiger. Wij zijn overgestoken met de eigen auto, belangrijk is dan dat je de rechterspiegel zo veel mogelijk naar buiten stelt en de binnen spiegel ook. Je moet namelijk voornamelijk op deze spiegels gaan rijden. Verder moet je de koplampen afplakken of zo ver mogelijk laten zakken.
  Na het verlaten van de docksite is het verkrijgen van de nodige cash onze eerste prioriteit, of te wel een bank opzoeken. Dit is eenvoudiger gezegd dan gedaan maar uit ervaring weten we dat banken in Engeland in het centrum te vinden zijn. Dus we volgen de borden richting centrum, we denken dat we aan het dwalen zijn maar als we achteraf de GPS data bekijken blijkt dit erg mee te vallen. Het is een groot voordeel dat we op een zondag zijn aangekomen, de wegen zijn heel rustig.
  In het centrum maken we eerst gebruik van het feit dat het verkeer op een rotonde voorrang heeft, deze rotonde is wel erg groot en deze ziet er ook niet als een rotonde uit. Daarna de correcte afslag genomen en we zien al heel snel de eerste bank. Het probleem is alleen dat er geen mogelijkheid tot stoppen is, overal een dubbele gele streep langs de weg. Dan maar Marion uit de auto zetten en zelf een rondje gaan rijden. Ik ben net weer weg en realiseer dan dat dit best link is, dit is de manier om elkaar kwijt te raken. Ik dus links en weer links en zie het filiaal van de North-West bank weer terug. Dan weer links en gelukkig, aan de andere kant van de straat staat Marion bij de ATM van de Barclaysbank. Nu even stout doen en stoppen op een bushalte met knipperende alarmlichten en maar hopen dat er geen Engelse diender of een bus aankomt. Alles gaat goed. Nu richting Carlisle en de afslag naar Hadrian’s wall nemen.
  We hebben geen echte plannen gemaakt behalve de bootovertocht en dat we drie weken blijven. Wel dat we een aantal plaatsen zoals Hadrian’s wall, Hebriden en de Orkney’s willen bezoeken.

 • Informatie Muur van Hadrianus

  Informatie over de muur van Hadrianus.

 • Muur van Hadrianus

 • Van de Hadrian’s wall is weinig meer over dan een aantal gerestaureerde forten en hier en daar een stuk muur van hoogstens een meter hoogte. Origineel is de muur drie meter breed geweest en waarschijnlijk vier tot vijf meter hoog met elke 1,56 km (Romeinse mijl) een fort. Na het vertrek van de Romeinen is de muur door de lokale bevolking gebruikt als bouwmateriaal voor de eigen huizen.
  Vanuit New Castle loopt over een lang stuk een weg min of meer parallel aan de muur. Dit is ook het stuk van de Hadrian’s wall waar nog iets van de oude constructie te zien is, we hebben deze weg gevolgd. Aan het einde zijn we de Schotse border overgegaan en de weg richting Dumfries opgegaan. Deze weg is saai en vervelend.
  Bij Dumfries zijn we op zoek gegaan naar een campsite aan de Solway coastline. Volgens de kaart en informatie van Internet zitten er hier een aantal campings. Onze ervaring is dat Engeland weinig parkeerplaatsen langs de weg kent en helemaal weinig picknick plaatsen. Dit gaat niet op voor Schotland. Je hebt hier heel veel goede en goed aangegeven picknick plaatsen. Langs de Solway coastline komen we er een tegen met een uitstekend uitzicht over de Solway firth.
  Bij Sandyhills komen we de eerste camping tegen maar deze blijkt alleen powered sites voor campers en caravans te hebben, niet voor tenten. We besluiten verder te gaan, we stoppen uiteindelijk bij Rockcliffe. Dit is een mooi gelegen camping met zicht over de Auchencairn bay, jammer dat ze maar één douche hebben voor de gehele camping. Dat is bitter weinig. Op het veld met tenten is voldoende plaats, dit veld is hoog gelegen en er staat een stevige wind. We zetten de auto als windscherm neer en dit gaat best goed, later op de avond draait de wind en we besluiten om in de auto te gaan zitten.
  De gehele dag is het een mooie zonnige dag geweest met een gemiddelde temperatuur van 22°C.

 • Waddengebied River Nith

  Waddengebied van River Nith