Delosgaia

Orkneys

 • Toer op de Orkneys

 • Om de Orkney’s te bezoeken hebben we gekozen om met de dagtrip mee te gaan, vanuit John O’Groats vetrekken we met een persoonsferry naar Burwick. Het vertrekpunt is voor ons op loopafstand van het hotel, het regent nog steeds en het is behoorlijk fris. We hebben ons goed aangekleed en stevige stappers aan getrokken. Bij de boot aangekomen blijkt de groep niet groot te zijn.
  De Orkneys wordt door de Pentland Firth gescheiden van het vasteland van Schotland. De Firth is in het westen open naar de Atlantische Oceaan en in het oosten naar de Noordzee. Omdat de Firth erg ondiep is loopt de hoofdstromingen van het getij van west naar oost om de Orkneys heen. Dit heeft tot gevolg dat er flink getijde verschil kunnen bestaan tussen de west en oost kant van de Firth. Dit is goed te zien aan de sterke stroming die met kentering van het tij van richting verandert. De Firth is zeer berucht bij zeelui en vooral bij een westerstorm kan het in de Pentland Firth flink spoken. Aan de overkant staat een bus klaar en de bestuurder laat gelijk weten dat we de zon tegemoet gaan. Het regent namelijk niet meer in Kirkwall.

 • Kirkwall

 • Wij zijn aardig teleurgesteld over deze tocht, er is namelijk heel veel te zien op de Orkneys en we zijn maar op een paar plaatsen gestopt, waaronder twee lange stops in Kirkwall. Omdat het zondag zijn in de morgen alle winkels nog dicht en de kathedraal hoort in de morgen ook dicht te zijn. Doordat de buitendeur open was zijn we toch nog naar binnen geslipt. Verder is er op zondag weinig te beleven en we vragen ons af of dit door de week anders is.
  De bouw van de St Magnus Cathedral is begonnen in 1137 en in de 13 en 14 de eeuw werd er nog steeds gebouwd aan de Cathedral. In de Noorse tijd was het de meest zuidelijke Noorse Cathedral, nu is het de meest noordelijke Schotse Cathedral. De Cathedral behoort niet tot de Church of Scotland maar is eigendom van de Earl of Kirkwall. Het gebouw is geheel opgebouwd uit gesteente van het Old Red Sandstone. Het grootste deel van de Orkneys bestaat hier uit. Dit is gesteente van dezelfde ouderdom en herkomst als het Slochteren zandsteen, het reservoir gesteente van het Slochteren gasveld. In deze tijd was een groot deel van Europa een woestijn
  Om vanuit de aanlegplaats van de ferry in Kirkwall te komen rijden we over de vier Chirchill barrières heen. Dit zijn kunstmatige dammen tussen een aantal eilanden. Men is met de bouw van deze dammen in de begin dagen van de tweede wereldoorlog begonnen. Het doel was het onmogelijk maken voor Duitse U boten om de Scapa flow in te varen. De Scapa flow is namelijk een hele grote natuurlijke haven en de thuishaven van een groot deel van de Britse Noordelijke Atlantisch vloot. In september 1939 waren de openingen tussen de eilanden met gezonken schepen geblokkeerd, na een storm is een van de schepen door de stroming verplaatst. Dit was bekend bij de Admiraliteit maar er is geen actie ondernomen. Een Duitse Uboot, de U-47 onder commando van Lt Günther Prien heeft van dit gat gebruik gemaakt om de Scapa Flow bij nacht binnen te varen en heeft de HMS Royal Oak met torpedo’s tot zinken gebracht. Hierbij zijn ruim 800 van de opvarenden om het leven gekomen. Nog in de oorlogsdagen heeft er een groot onderzoek plaatsgevonden waarom dit heeft kunnen gebeuren. Na dit incident heeft Churcill opdracht gegeven om alle vier de openingen met een dam van betonblokken en caissons te dichten.

 • St Magnus Cathedral

  St Magnus Cathedral

 • Skara Brae

 • Vanuit Kirkwall zijn we naar Stromness gegaan en hebben daar gegeten. Stromness is heel klein en bestaan voornamelijk uit de aanlegpier voor de autoferry naar de Orkney’s. Na Stromness hebben we een extra stop gemaakt bij Yesnaby uitkijkpunt, bij goed weer kan je hiervandaan de Old Man of Hoy zien. Hierna naar Skara Brae gereden, dit is wel een van de topattracties van de Orkney’s. Skara Brae is een dorp uit de oude steentijd, ca 3100 voor het begin van onze jaartelling. In die tijd lag het dorp ver van de zee vandaan, men schat ruim 1,5 km. In een zware storm heeft een groot duin het kleine dorpje definitief afgedekt. Er zijn verschillende aanwijzingen dat dit geleidelijk is gegaan omdat er geen persoonlijke bezittingen of menselijke overblijfselen in dit zeer goed geconserveerd dorp zijn gevonden. Rond 1850 kwam het dorp weer onder het zand vandaan, en de eigenaar van het land heeft gelijk het archeologische belang van deze ontdekking ingezien. In eerste instantie dacht men dat het maar een paar honderd jaar oud was, maar omdat er geen enkele sporen zijn te vinden van koper of ijzeren gereedschap moet dit een dorp van de steentijd zijn. Uitgebreid onderzoek heeft de werkelijke ouderdom bepaald en daarmee is dit het oudste best bewaarde Steentijddorp van Europa. Op het moment wordt het dorp bedreigd door de zee, een paar jaar gelden heeft men een kustverdediging van beton en steenblokken opgebouwd om te voorkomen dat het dorp voorgoed in zee verdwijnt. Andere bezienswaardigheden zijn de stenen cirkel van Stenness en Brodgar. Brodgar is de grootste van de twee en het lijkt er sterk op dat beide stenencirkels deel hebben uitgemaakt van een groter geheel.

 • Skara Brae

  Skara Brae, een verlaten dorp uit de oud Steentijd en de best bewaarde in Europa

 • Italian Chapel

 • In de tweede wereldoorlog heeft men Italiaanse krijgsgevangenen ingezet bij de bouw van de vier barrières, in eerste instantie protesteerde ze omdat de conventie van Geneve aangeeft dat krijgsgevangene niet mogen worden ingezet voor oorlogswerkzaamheden. Nadat de bevolking van de Orkneys de Italianen hebben overtuigd dat de bouw ook van groot belang is voor het eiland zelf hebben ze meegebouwd aan de barrières.
  Gedurende hun verblijf op de Orkneys hebben de Italianen gevraagd of ze een kapel mogen bouwen. Dit verzoek in ingewilligd en ze hebben van twee Nissen huts en afgedankt materiaal een complete Italiaanse kapel opgebouwd. Het gehele binnenwerk is geschilderd door Domenico Chiocchetti, afkomstig uit Moena. Na de oorlog is hij langer gebleven om alles af te schilderen en in latere jaren is hij met zijn familie nog diverse keren op de Orkneys geweest. Tegenwoordig komen zijn kinderen en kleinkinderen ook nog vaak langs om de kapel te bewonderen. De kapel is nog steeds in gebruik voor Rooms Katholieke diensten.
  Op de terugtocht naar John O’groats is het weer sterk verbeterd en het is goed te zien dat er een sterke eb/vloed stroming in de Firth staat. Op de barrières is dit getijde verschil ook goed te zien, het getijde verschil aan beide zijde van de barrières kan wel oplopen tot een meter.

 • Italian Chapel

  Italian Chapel, gebouwd door Italiaanse krijgsgevangenen in de tweede wereldoorlog