Delosgaia

Rhônedal in Zwitserland

 • Kamperen in het Rhônedal

 • We zijn nooit langer dan een paar dagen in Zwitserland geweest en met deze reis hebben we dat goeddeels ingehaald. We hebben veertien dagen in het Rhône dal met onze tent gekampeerd en hebben daarbij zoveel als mogelijk de dwarsdalen bekeken en verkend. In deze veertien dagen hebben we zeven dagen gekampeerd op een camping in Barmois. Deze ligt in het Franstalige deel van het Rhône dal Zwitserland. Na deze zeven dagen zijn we verhuisd naar Wallis, het Duitstalige deel van het Rhône dal. We hebben hier op een camping vlak bij Mörel gestaan en wel op korte afstand van de Rhône.
  Op de heenreis hebben we gereden door het Rijndal naar Bazel, vandaar richting Bern en door naar het meer van Geneve. Hier zijn we het Rhône dal in gegaan. Op de terugreis hebben we de autotrein van Coppenstein naar Kandersteg genomen. Hier rijdt je met auto en al de trein op, deze brengt je door de bergketens naar een noordelijk dal. Dit scheelt heel veel reistijd.

 • Bramois in Valais

  Bramois in Valais

 • de Rhône

 • De Rhône ontspringt in de Zwitserse Alpen op een hoogte van 1830 meter aan de voet van de Rhone gletsjer. Deze bevindt zich aan de zuidkant van de Dammastock, een berg van 3660 meter. De rivier doorsnijdt daarna het Gletsch basin en verlaat deze door een smalle kloof naar de Goms Vallei op een hoogte van 1200 - 1830 meter. Daarna gaat het via een volgende kloof naar de Valais vlakte tussen de steden Brig en Martigny en daalt daarbij van 700 meter naar 488 meter. Om deze hoge en ruwe berggebieden te doorkruisen heeft de rivier gebruik gemaakt van twee geologische zwaktezones of te wel breukzones. De rivier heeft door erosie in de breukzones kloven laten ontstaan. De eerste loopt tussen het kristallijne massief van de Aare en de Gotthard, de tweede loopt verder stroomafwaarts tussen de Arcaidse gesteente massieven van Bernese Oberland en in het zuiden de massieve gesteenten van de Pennische Alpen.

  Vanaf Brig verandert het landschap volledig. In de laatste ijstijd heeft een grote gletsjer, gevoed bij diverse kleinere, de bodem van de Valais vallei omgeploegd en behalve enkele zeer hard gesteenteobstakels rond de stad Sion is de originele smalle vallei verbreed en sterk uitgediept. Dit heeft het karakteristiek U-vormige gletsjer dal gevormd. Na het verdwijnen van het ijs zijn diepe V-vormige kloven door de Rhône en zijn zijrivieren, de Vispa, Navigenze, Borgne en Drance gemaakt tussen het hogere gelegen deel van het dal en de lagere stroomafwaarts gelegen vallei bodem.

 • Rhone Basin

  Topografie stroomgebied Rhône

 • Na Martigny is de vallei breder en de jonge Rhône gaat op een noordelijke koers dwars door de Alpen naar een ander dal. Bij Saint-Maurice is het niet maar dan een smalle kloof maar wordt snel breder en vlakker. De route van de rivier is hier sterk bepaald door geologische factoren, in het bijzonder door een dip in de kristallijne basis gesteente van Mont Blanc naar de Aare en bij de discontinuiteit van de Dents du Midi en de Dents de Morcles kalksteen massieven. Na deze barriere komt het modderige water van de Rhone op een andere grote vlakte omringd door bergen en eindigt daar in de wateren van het Meer van Geneve.
  Voor de ijstijden lag de koers van de Rhone veel meer naar het noorden richting Lake Neuchâtel en Lake Biel en vandaar richting de Rijn. Tegenwoordig volgt de rivier een zuidelijke koers, vanuit het Meer van Geneve breekt de rivier door de Franse Alpen heen en gaat verder naar het zuiden waar het uitmond in de Middellandse zee.

 • Rhone Basin

  Stroomgebied Rhône

 • Ontstaan van het Rhône dal

 • De Alpen zijn het gevolg van een zeer complexe botsing van Afrika en Europa. Dit is een proces dat al tientallen miljoenen jaren bezig is en zal doorgaan tot dat Afrika en Europa een zijn geworden. In de Alpen zijn de primaire tektonische en glaciale processen als eerste onderkend en beschreven. In deze tijd wist men nog niets van de oorzaak van tektoniek en van ijstijden. Tegenwoordig zijn we een stuk verder en begrijpen waarom aardbevingen en vulkanen op bepaalde plaatsen wel aanwezig zijn en op andere plaatsen ontbreken. We weten ook veel meer af van ijstijden, gletsjers en de impact op de omgeving.
  Er zijn heel veel aanwijzingen dat ruim drie miljoen jaar geleden de eerste gletsjers in de Alpen zijn ontstaan. Deze gletsjers hebben de Alpen zijn vorm gegeven. Het huidige Rhône dal is het resultaat van het werk van één immens grote gletsjers gevoed door gletsjers van uit de zij-dalen van het huidige Rhône dal. De huidige Aletsch gletsjer, nu de grootste van de Zwitserse Alpen is niets vergelijken met de gletsjer die het Rhône dal ooit heeft gevormd. Deze immense gletsjer heeft twee grote lobben gehad, één naar het westen waarbij het op zijn maximale uitbreiding tot voorbij de locatie van Lyon is gekomen. De andere lob is naar het noorden geweest waarbij het dal van de Aare is verbreed.

 • Maximale uitbreiding Rhône Glacier

  Maximale uitbreiding Rhône Glacier

 • Het ijs van de gletsjers heeft zich naar voren en terug naar gelang het klimaat en neerslag in de laatste ijstijd. In de voorwaartse beweging worden alle sporen vernietigt van de vorige bewegingen. Daarom is het moeilijk om een reconstructie te maken, je moet deze baseren op de laatste voorwaartse verplaatsing. Wat we weten is dat een van de uitbreiding en dit was niet de meest recente een eindmorene heeft achtergelaten waarachter het meer van Geneve is ontstaan.