Delosgaia

Peloponnesos: Messinia en Mani

 • Dit is onze derde reis naar de Peloponnesos. Deze reis zijn we verder gegaan dan de schiereilanden Messinia en Mani. We hebben vooral Mani verder onderzocht en bekeken. Waar we in 2007 vooral langs de kust van Mani hebben gekeken zijn we nu verder de bergen van Oros Tavgetos in gegaan en hebben meer aandacht besteedt aan de woontorens die in het zuidelijke deel van het schiereiland staan. Verder hebben we gezocht naar de ingang van Hades, de mythologische dodenwereld van de oude Grieken.
  In Messinia hebben we gelopen naar het kasteel van Nestor, in de Homerus en Ilias een van de vrienden en bondgenoot van Odysseus in de 10-jarige belegering van Troje in Klein-Azië

 • Viros Gorge

 • De Vyros Gorge (Grieks: Φαράγγι του Βυρού) is een diepe rivierkloof gelegen in de regio van de Peloponnesos de 'Outer Mani' in Zuid-Griekenland. Het loopt van de voet van de Profitis Ilias (de hoogste berg van het Taigetos range) naar Kardamyli. In de zomer blijft hij kurkdroog, maar in de winter is het bekend om spectaculaire stort vloeden. De gorge verandert dan in een rivier die vuil zoals takken en stenen tot de monding in de stad Kardamili vervoert. Hier mond de gorge uit in de Golf van Messenia, een deel van de Ionische Zee.
  In de oudheid liep een oude koninklijke weg langs en door de Viroskloof en verbond de oude stad van Sparta met de haven van Kardamyli in de Golf van Messina. Volgens de legende stak Pyrrhus, zoon van Achilles, Viros kloof over om in het oude Sparta te komen om te trouwen met de schone Hermione, de dochter van Menelaos en Helena.
  In de Middeleeuwen maakten de bewoners van het gebied grotten in de Viros kloof met versterkte stenen wachttorens, bekend als Vigles. Ze werden geconstrueerd om op een snelle manier berichten over een mogelijke invasie te verspreiden.
  Deze wachttorens werden tijdens de Turkse bezetting en de Tweede Wereldoorlog nog gebruikt als een toevluchtsoord voor vervolgde personen. Tegenwoordig zijn de ruïnes van de weg en de stenen wachttorens nog op verschillende punten in de kloof terug te vinden.
  Het doorlopen van de Viros kloof is een schitterend ervaring en laat verschillende mooie punten zien. Er zijn de ruïnes van het klooster Lykaki en het klooster van de Verlosser van de 14e eeuw te bewonderen. Aan het begin van de kloof staat een opmerkelijke kerk, Agia Sophia in Gournitsa en de graven van Dioscuri gelegen hoog boven het oude Kardamyli.

 • Kerk in Viros Gorge

  Kerk in Viros Gorge