Delosgaia

Azoren, São Miguel

Bezoek aan het vulkaaneiland São Miguel, Azoren

 • We hebben een week op São Miguel doorgebracht. Het eiland maakt deel uit van de Azoren archipel. Voor overnachting hebben we gezocht naar een huis zoals we hadden op La Palma. We hebben er een gevonden en alleen lag deze zeer afgelegen in de Nord Est, ver weg van de interessante bezienswaardigheden en van eetgelegenheden. We zijn daarom op zoek gegaan naar een meer centraal geleden overnachting mogelijkheid en hebben deze gevonden in Quinta de Santana aan de noordkust van het eiland. In de buurt waren een aantal restaurants, supermarkt en bakker.

 • Op het eiland hebben we een auto gehuurd waarmee we een groot deel van het eiland hebben verkend. Verder wandelingen gemaakt aan de westkust en op walvissafari geweest, alleen hebben we geen walvis gezien. Wel heel veel dolfijnen en schil.padden. Het eiland is zeer begroeid en het regent hier veel meer dan op La Palma. Je ziet dat de EU heel veel goed werk heeft verricht met de aanleg van een nieuwe weg van Ponta Delgada naar noordkant van het eiland en door naar Nord Est.
  São Miguel Island (Portugese uitspraak: [sɐw miɣɛɫ] is vernoemd naar de aartsengel Michael of, letterlijk, Portugees voor Saint Michael). Het eiland is bedekt met weidegebieden in de laaggelegen delen en Laurisilva (Spaans voor ‘laurierbos’) in de heuvels. De hogere hellingen staan vol met de Japanse Ceder, deze bomen doen het op São Miguel beter dan in Japan.
  Het grootste deel van alle planten en bomen op het eiland zijn niet-inheems maar door de mensen ernaar toegebracht. Door zijn ligging kent het eiland een gematigd vochtig klimaat en dat samen met de zeer vruchtbare aarde heeft een zeer groen eiland doen ontstaan. Het gevolg is wel dat de oudste inheemse planten het erg moeilijk hebben en dat sommige geïntroduceerde planten een ware pest aan het worden zijn (Siergember uit de Himalaya bijvoorbeeld).

 • Video Thumbnail

  Warmwater bronnen op São Miguel

 • Op São Miguel komen de enige theeplantages in Europa voor en in kassen verbouwt men ananas. Heel lang was São Miguel een belangrijke bron van citrusvruchten en de zeilschepen naar de West deden altijd het eiland aan om vers fruit in te slaan ter voorkoming van scheurbuik. In de jaren dertig van de twintigste eeuw heeft een schimmel de citrus plantages verwoest. Tegenwoordig is de veeteelt en het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor het eiland. Het eiland produceert heel veel koemelk.
  São Miguel is het grootste en dichtstbevolkte eiland van de Portugese Archipel “de Azoren”. Het heeft een oppervlakte van 760 km2 en heeft 140000 inwoners waarvan 45000 woonachtig zijn in de hoofdstad Ponta Delgada. Het eiland is van vulkanische oorsprong en heeft drie grote caldera’s van ingestorte stratovulkanen, Sete Cidades, Fogo en Furnas. Verder zijn er diverse warmwater bronnen op het eiland.
  Als gevolg van de vele vulkaankegels en kraters in het binnenland zijn de eerste menselijke nederzetting voornamelijk langs de kust en in de vlakkere gebieden in het binnenland ontstaan. Al deze nederzettingen waren in het begin agrarische en geconcentreerd om de parochiekerken en de vele vruchtbare percelen. Door de grote afstanden en het ruige landschap lagen de gemeenten grotendeels geïsoleerd van elkaar en pas bij de ontwikkeling van een basaal wegennet begon er een eiland gemeenschap te ontstaan.

 • São Miguel Tea plantation

  Verbouwing thee op São Miguel

Landschap van São Miguel

 • Het landschap van São Miguel wordt gekenmerkt door twee berggebieden, gescheiden door een laagplateau. Het eiland heeft de bijnaam “het groene eiland” en bestaat uit uitgestrekte velden en veldjes van bomen in beekdalen en in de moeilijk bereikbare hogere gebieden. Het overgrote deel van de bomen bestaan uit Japanse Ceder en bereikt grote lengte in dichte bossen. Deze bomen zijn één van de meest iconische beelden van São Miguel. De oorspronkelijke flora met inheemse en endemische soorten komen alleen nog voor in kleine gebieden in Nord Est. Deze oud-inheemse flora bestaat uit de Azoren heide, Faya, laurier en hulst en dienen als schuilplaats voor een heel bijzondere vogel, de Azoren goudvink. Deze soorten hebben miljoenen jaren geleden als eerst het vulkaanlandschap gekoloniseerd en hebben zich in alle rust kunnen evolueren tot wat ze nu zijn.

 • Goud Vink

  Goud vink

 • São Miguel is een land van meren, beken en watervallen in vulkanische kraters van vele kilometers breed. De meest iconische meren zijn Lagoa Verde en Lagoa Azul Sete Cidades gescheiden door een brug. Dit is een plek vol met legendes en mythen en zijn het beste te zien vanaf Vista do Rei uitzichtpunt. Lagoa do Fogo (Fire Lake) is niet gecultiveerd en heeft zijn ruige karakter behouden. Een ander groot meer is Lagoa das Furnas en ligt, omringd door extravagant, weelderige vegetatie in de Furnas-vallei. Deze vallei heeft de bijnaam van Vale Formoso (Beautiful Valley). Maar dit is niet alles want diverse andere meren zijn te vinden in zowel de Serra Devassa als en in het centrale deel van het eiland, met inbegrip van de Canário, Santiago, Eguas en Congro Lakes.

  Rijen van kleine vulkanische kegels zijn overal op het eiland te vinden en strekken zich uit van de glooiende groene hellingen tot aan de kliffen aan zee. Op de meeste van deze kleine kegels vind je Miradouro, uitkijkpunten met picknick en barbecue plaatsen vaak met vele aangeplante weelderige bloemen en planten. In zee liggen diverse kleine eilanden, stukken van São Miguel die nog niet door de eroderende krachten van de zee zijn verdwenen.
  De natuurlijke warm waterbaden zijn een van de meest aantrekkelijke kenmerken die São Miguel te bieden heeft. Ze hebben verschillende formaten. Ze zijn spectaculair bij Caldeira Velha, een fijne stroom van kristalhelder water dat loopt door oker geulen uitgeslepen in het donkere vulkanische gesteende. Ze zijn op zijn best in het zwembad van het Terra Nostra Park, een meer van ijzerkleurig water gelegen in een weelderige botanische tuin. Ze liggen verborgen in het Poca da Beija, een zwembad van kristalhelder water met ijzerhoudende modder. Ze stromen kalm in de Caldeiras van Ribeira Grande, waar het thermische gebouw dateert uit 1811 en is omgeven door bomen en fumarolen. Ze zijn uitbundig in de Furnas Valley, de thuisbasis van tientallen thermale bronnen, fumarolen en koolzuurhoudende water die de vallei te vormen tot een Mekka in termen van spa's en in een virtuele winkel bottelen.

  De hoge kustkliffen van het eiland bedekt met groene bossen, zwarte basalt landtongen die de zee, kapen en zoete inhammen indringen, uitdagende fajãs [plat, laaggelegen stroken land aan de kust], en de vele stranden met grijs vulkanisch zand zijn enkele van de kenmerken van São kustlijn van Miguel's die het verdienen om bekeken en gezien te worden. Op de hellingen van de kliffen lopen de oeroude paden die de dorpen el eeuwenlang met elkaar hebben verbonden.

 • Caldeira Velha

  Caldeire Velha

Ontstaan van La Palma

 • Lang is gedacht dat de Azoren zijn ontstaan door een hotspot in de aardmantel, gelijk als IJsland. Geologisch onderzoek in de jaren tachtig van de vorige eeuw heeft aangetoond dat dit beeld niet klopt. Behalve de twee meest westelijke eilanden van de Azoren archipel liggen de andere eilanden op een eigen microplaat. In het westen is deze plaat begrenst door de spreidingszone in de MidAtlantische rug, aan de noordoost kant door de Terceira spreidingszone en in het zuiden door de passieve grens tussen de EurAziatisch en de Afrikaanse tektonische plaat. De Terceira rift is het tektonisch meest actieve deel van de microplaat. São Miguel ligt midden op de Terceira rift en is doorsneden van geologische breuken evenwijdig aan de Terceira spreidingszone.

 • Azoren plateau

  Impressie van het Azoren plateau

 • De Terceira spreidingzone is 36 miljoen jaar geleden ontstaan en migreert langzaam naar het zuiden. In het geologische onderzoek zijn diverse graben structuren geïdentificeerd vergelijkbaar met de Rijn en East African slenk, zoals de Mosteiros Graben (langs de westelijke flank van de Sete Cidades Massief)en de Ribeira Grande Graben (langs de noordelijke flank van de Agua de Pau) verder vele kegels en fissural structuren langs de binnenkant van het eiland. Feitelijk kan je stellen dat het noordoostelijke deel van het eiland deel uitmaak van de Europese-Aziatische tektonische plaat en het zuidwestelijke deel van het Azoren microcontinent.
  Ongeveer vier miljoen jaar geleden is bij een lange reeks uitbarstingen van een onderzeese vulkaan de NordEst als eerste deel van het eiland boven de zeespiegel gekomen. Dit deel is nu niet meer actief. Ongeveer 950000 jaar geleden ontstond op de westflank van NordEst een tweede vulkanisch systeem (Volcanic Complex of Povoação) met nog zwaardere uitbarstingen van bazalt lava. Tweehonderd duizend jaar geleden ontstond de derde vulkaan (Água de Pau Volcano) op de westelijke flank van de Povoação.

  In dezelfde tijd kwam door heftige en zware onderzeese uitbarstingen een ander vulkaaneiland boven water, de Sete Cidades en deze uitbarstingen zijn bijna continu doorgegaan tot 36000 jaar geleden. In de periode daarna vonden diverse uitbarstingen plaats waardoor een rug tussen de beide vulkaaneilanden ontstond. Het gebieden tussen de Cete Cidades vulkaan en de Fogo vulkaan is een zogenaamd monogenetic vulkaan veld bestaande uit 270 vulkanen. Vanuit de hoogste toppen van het eiland is dit goed te zien. Dit deel is nu het meest actief met een geschatte 19 uitbarstingen in de laatste 3000 jaar. De laatste vond plaats in de 17de eeuw. In dit deel zijn ook de geothermische centrales die het overgrote deel van het eiland van stroom voorzien.

 • Azoren Terceira Rift

  Spreidingsrug die het vulkanisme van de Azoren voedt