Delosgaia

Welkom bij onze week in Finland

 • Een week sneeuwpret in Lapland

 • Begin Februari 2020, vlak voor de uitbraak van de Corona crisis in Europa zijn we een week naar een wintersport gebied in Finland, Lapland geweest. Gelijk bij aankomst zijn we al gewaarschuwd dat we niet naar het Santaklaus dorp gaan. Er lopen daar te veel Chinezen rond, sommige blijken bij terugkomst in China positief te zijn getest op Corona.

 • Aankomst op het vliegveld van Rovaniemi met een bustocht van ruim twee uur naar Salla. Rovaniemi ligt net onder de poolcirkel en Salla er boven. De volgende dag hebben we een motorslee tocht gemaakt. Het eerste stuk bestuurde Marion de machine en na de rust ging Hans verder. Na afloop met zijn allen in de bar wat gedronken en de sneeuw in ondergaande gefotografeerd.

 • Video Thumbnail
 • Op de derde dag hebben we in de morgen een wandeling gemaakt en in de middag een rendiertocht. Ieder zat in een eigen arreslee en bestuurde zijn rendier zelf. Dit ging betrrekkelijk eenvoudig omdat ze elkaar volgden. Voor de arreslee zijn alleen bokken ingespannen, de vrouwtjes zijn met de kalveren in een afgesloten gebied. We hebben ze daar bezocht. Buiten het winterseizoen lopen alle rendieren vrij rond in het natuurpark, daar zijn we het veiligst voor beren en wolven. Aan het einde kreeg ieder een rijbewijs als bewwijs dat je alleen een rendier kan sturen. Bewijs is één jaar geldig

 • De volgende dag hebben we geleerd hoe je moet ijsvissen en de art van lopen met sneeuwschoenen. Het waren wel de moderne type, niet van hout met touw. Vanaf een heuvel de Russen bespioneerd, we zagen geen verdachte acties. Na het lopen kregen we een lucnch aangeboden en zijn terug gegaan naar het hotel. In de avond hebben we gegeten in het bar/restaurant, zie nummer 5 op de kaart.

 • Video Thumbnail
 • Deze dag was volgens ons wel het hoogtepunt, een rit met Huskies voor een hondenslee. Echte Laplandse Huskies, niet de honden die in Nederland Huskies worden genoemd. We zijn beide in één slee gegaan, Marion in de bak en Hans achterop. Het vraagt wat vaardigheid zoals optijd remmen en in de bocht meehangen en bij een scherpe bocht licht afremmen. We waren gewaarschuwd dat de honden poepen en pissen tijdens het rennen en dat er wel eens iets over de slee kan gaan. Onze honden waren netjes opgevoed, ze gingen iets op zij voor de boodschap. Na deze enerverende belevenis zijn we naar de ijskroeg gegaan om een Finse wodka te drinken uit een glas gemaakt van ijs. 's Avonds was er noorderlicht zichtbaar.

 • Video Thumbnail
 • De volgende dag was een rustige dag voor ons, we hebben hem doorgebracht met een wandeling rond één van de toendrameren en een avondtocht met de rendieren. We hadden gehoopt op noorderlicht, het was zwaar bewolkt maar totaal niet koud. De rendieren met slee waren in een lange rij aan elkaar vastgemaakt en we hoefden verder niets te doen. Rit is zoals gebruikelijk afgesloten met een kampvuur met een worstje en iets warm te drinken.

 • Vlak bij Salla ligt het Oulanka National Park. Door het park stromen een paar rivieren waarvan de strommversnellingen het gehele jaar ijsvrij zijn. We zijn naar dit park gegaan en rondgelopen waarbij we een aantal stroomversnellingen hebben opgezocht. Het park is bedekt met een dik pak sneeuw en maakt het lopen erg moeilijk. Bij een deel van het traject is gebruik gemaakt van sneeuwschoenen.

 • Video Thumbnail
 • Na een week sneeuwpret terug naar Rovaniemi. Het sneeuwt zachtjes, de temperatuur ligt net rond het vriespunt