Delosgaia

Canarische eilanden, la Palma

 • Bezoek aan het vulkaaneiland La Palma

 • In 2015 zijn we een week naar La Palma geweest. Hier hebben we een vrijstaand huisje gehuurd hoog op de helling van de Caldera de Taburiente. We hebben een groot deel van het eiland per auto bekeken en een aantal wandelingen gemaakt. Het eiland heeft een aantal bijzondere karakteristieken, zoals. Het heeft een vruchtbare natte noordoostelijke kant en een droge westelijke kant. Aan de zuidwestkant van de Caldera de Taburiente is de Barranco de las Angustias. Dit is een brede zeer diepe barranco die loopt vanuit de Caldera tot aan zee.

 • Vanaf ons huisje aan de westkust zijn we de eerste dag naar het noorden gereden. Langs deze weg heb je vele kleine leuke dorpen, totaal niet toeristisch en dat betekend toch snel dat je moet zoeken naar plaatsen om wat te drinken. Omdat de weg heel erg slingert kan je niet hard rijden waardoor je nog beter van de natuur en uitzicht kan genieten. De weg loopt namelijk op een hoogte van rond de 600 meter. De Spanjaarden zijn zeer gul met Miradors en de reden daarvoor is dat de Spanjaarden (en de Portugezen ook) graag van buiten de deur eten houden en daar hoort een barbecue bij. Aan de noordkust is het Parque Cultural La Zarza met petroglyphen in de zachtere delen van het vulkanische gesteente. Deze zijn gemaakt door de Benahoritas, de eerste bewoners van het eiland. Zij waren waarschijnlijk van Berberse afkomst.
  De tweede dag zijn we naar het zuiden gereden, dit is een deel met een heel andere structuur en veel dichter bewoond dan het noorden. Vanaf de zuidpunt zijn de eilanden Tenerife en El Hiero duidelijk zichtbaar. Langs de oostkant en dwars over het eiland zijn we teruggereden maar ons huisje.

 • De volgende dag hebben we eerst gezorgd dat we toegang hebben met de auto tot de parkeerplaats van Mirador de Los Roques in het Parque Nacional de la Caldera de Taburiente. Deze parkeerplaats heeft maar een beperkte capaciteit en je moet je eerst aanmelden voordat je er naar toe kan. Daarna zijn we gereden naar het Centro de Visitantes Refugio El Pilar om een van de wandelingen te gaan maken. We wilden de wandeling rond Montaña de la Moreilla en Montaña El Caldero gaan maken maar deze bleek afgesloten te zijn. Het pad rond de krater is compleet weggespoeld bij zware regenval in het voorjaar. Via de oostkant en dwarsover zijn we teruggereden.
  Het weer is nog steeds uitstekend en we hebben daarom besloten om naar de top van het eiland te rijden. Dit is Roque de los Muchachos op 2426m. De weg ernaartoe is eenvoudig maar magnifiek en vooral het uitzicht en landschap boven de boomgrens is onbeschrijfbaar. Vlak bij de top staan de instrumenten van het Europese Observatorio Astrofisico. Vanaf de rand van de Caldera heb je een schitterend zich op het inwendige van de Caldera en op de helling van de krater. Vanaf deze locatie kan je de weg vervolgen om uiteindelijk uit te komen in Santa Cruz de la Palma. Wij hebben de weg een klein stukje gevolgd om vervolgens om te keren en terug naar ons huisje te gaan.
  De volgende dag zijn we naar de Caldera gegaan, daarvoor volg je naast het Centro de Visitantes de El Paso de weg naar de Caldeira. Op het moment dat je het Nationale park in rijdt moet je de toegang ticket laten zien. We rijden door naar het inwendige van de Caldera en hebben dara een wandeling gemaakt. Daarna zijn we de Caldera uitgereden en door El Paso naar Los Llanos de Aridane richting de Balcon de Taburiente. Hiervandaan loopt een weg door de rivier en gaat via een serie van haarspeldbochten naar Mirador de Los Brecitos. Dit is een locatie hoog in de Barranco de Las Angustias en het uitzicht vanaf deze locatie is schitterend. Vangfa deze plaats lopen vele wandelpaden de Caldera in.

 • Parque Nacional de la Caldera de Taburiente

  Parque Nacional de la Caldera de Taburiente

 • Onze laatste dag zijn we het eiland in de breedte overgestoken per auto en vanuit Santa Cruz de la Palma naar het noorden gegaan op weg naar Los Tilos. Hier hebben we een lange wandeling gemaakt naar the Laurel Forest of Los Tilos. Daarna noord om teruggereden naar ons huisje om vervolgens te eten in ons favoriete Tapas restaurant opgezet door Belgen.
  Deze week op La Palma is voor ons een schitterende ervaring geweest.
  Tot onze schok en verdriet vernamen we bij terugkeer dat een vriend, vertrouwenspersoon en collega van Hans, Ludo de Vrede in onze vakantie is komen te overlijden. Dit was een grote schok voor Hans omdat Ludo een goede vriend en zijn eerste en beste projectleider is geweest nadat hij de overstap van de Offshore naar de IT-business heeft gemaakt.

 • Landschap van La Palma

 • La Palma staat bekend als La Isla verde ("het groene eiland") en als La Isla bonita ("het mooie eiland"), omdat het eiland het gehele jaar door is bedekt met groene vegetatie. Het eiland dankt al het groen aan de passaatwinden die de wolken aan de loefzijde van het eiland brengen en boven het eiland hun last loslaten of dichte nevelvelden op de bergen laten zien. Verscheidene plantensoorten profiteren van het vocht van de wolken. Het eiland kent een aantal vegetatiezones, van lavavelden met mediterrane droogvegetatie, Canarische dennenbossen op de westelijke hellingen en hoogvlakten, laurierbossen of laurisilva op de noordoosthellingen en fayal-brezal op de overgangen tussen beide. Onder de plantensoorten op La Palma zijn er 170 inheemse, typisch Canarische soorten, waarvan onder andere de befaamde drakenbloedboom.
  La Palma, net als de andere eilanden van de Canarische archipel, is een vulkanisch eiland in de oceaan. De vulkaan is bijna 7 km (4 mijl) hoog gemeten van de bodem van de Atlantische Oceaan. Vanaf de zeespiegel ligt de top op 2426 meter, die wordt gekenmerkt door een uitloper van de rotsen genaamd Los Muchachos ( "The Lads"). Dit is de locatie van het Observatorium Roque de los Muchachos, één van 's werelds grootste astronomische observatoria.

 • Drakenbloed boom

  Drakenbloedboom

 • Het eiland heeft een typische druppelvorm en het oudste deel van het eiland bevindt zich in het noorden. La Palma (oorspronkelijk: Benahohare) is het meest noordwestelijk gelegen en één na jongste eiland van de Canarische Eilanden. Deze eilandengroep ligt in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko. Door het ontbreken van lange brede stranden trekt het een heel andere groep bezoeker dan de andere Canarische Eilanden als Tenerife en Gran Canaria. Het eiland kent enkel een bescheiden ecotoerisme en de mensen die het eiland bezoeken zijn voornamelijk wandelaars. Ze komen voor de prachtige natuur en de authentieke eilandcultuur. Door zijn bijzondere aanblik, pracht en natuur is het gehele eiland tot een Unesco Biosphere Reserve verklaart. La Palma heeft een oppervlakte van 729 km² en meet ongeveer 42 bij 24 kilometer en volgens de telling van 2014 heeft het 83.456 inwoners (2014). Het eiland valt onder de Spaanse provincie Santa Cruz de Tenerife. Evenals Tenerife en Gran Canaria heeft het eiland een vruchtbare natte kant, en een droge zijde waar het merendeel van het toerisme zich afspeelt.

  De geografie van la Palma is een gevolg van de vulkanische vorming van het eiland. Het noordelijke deel van La Palma wordt gedomineerd door de Caldera de Taburiente, met een breedte van 9 km en een diepte van 1500 meter. Het wordt omgeven door een ring van bergen variërend van 1600 m tot 2400 m hoog. De diepe Barranco de las Angustias ( "Ravijn van angst") leidt naar het binnenste van de caldera en is een nationaal park. Het kan worden bereikt door te wandelen en op een aantal plaatsen per auto.
  Het landschap laat een contrast zien van zwart (basalt), rood en groen (vegetatie) en het blauw van de Atlantische Oceaan. Aan alle kanten van de Taburiente vulkaan heeft eiland “barranco's”, diepe uitgesneden kloven, die het water van de bergen naar de zee dragen, de bossen op de centrale bergen van het eiland en de vulkanische activiteit in het zuiden, de lavavelden en vulkaankegels.
  De buitenste hellingen worden doorsneden door tal van kloven die lopen van 2000 meter tot op zeeniveau. Tegenwoordig zijn slechts enkele kloven watervoerend vanwege de vele watertunnels die in en door de zijn aangelegd. In enkele van die kloven komen nog restanten voor van het oorspronkelijke oerbos van de Canarische eilanden, het laurierbos of laurisilva.

  Vanuit de Caldera de Taburiente loopt een bergrug naar het zuiden en heet de Cumbre Nueva - de nieuwe Ridge, die ondanks zijn naam is ouder dan de Cumbre Vieja - Old Ridge. Het zuidelijke deel van La Palma bestaat uit de Cumbre Vieja, een vulkanische richel gevormd door talrijke vulkaankegels gebouwd van lava en slakken.

 • Cumbre Vieja

  Cumbre Vieja, jongste vulkanen op het eiland (1971)

 • Ontstaan van La Palma

 • De Canarische Eilanden liggen op een afstand van 100 tot 500 km van de noordwestelijke Afrikaanse kust (Marokko) en bestaat uit zeven grote vulkanische eilanden grofweg in WZW naaar het ONO gelegen archipel. Samen met de Selvagen eilanden en een groep in het noordoosten van zeven grote onderzeese berg complexen (waarvan sommige voormalige Canarische eilanden vormen zij de Canarische vulkanische provincie. Vulkanisme in dit circa 800 km lange en 400 km brede vulkanische gordel neemt af in leeftijd van het noordoosten (Lars Seamount, 68 miljoen jaar) naar het zuidwesten (Hierro Island, 1.000.000 jaar) en wordt geïnterpreteerd als het spoor van de Canarische hotspot. Het spoor is niet recht maar ligt gebogen met de buitenboog in het zuidoosten. De Canarische vulkanische provincie ligt op een oceaan korst van Jurassic ouderdom (150 miljoen jaar tot 180 miljoen jaar) en bevat een deel van de oudst bewaard gebleven oceaankorst in oceaanbekkens.

  La Palma, de meest actieve vulkaan van de Canarische Eilanden in het Holoceen is ontstaan uit twee samengevoegde vulkanen: de noordelijke ronde Taburiente vulkaan en de jongere noord-zuid langwerpige Cumbre Vieja vulkaan in het zuiden. Twee laterale aardverschuivingen en een gedeeltelijke instortingen bevindt zich aan de zuidwestelijke flank van de Taburiente vulkaan. De circa 1000m opgetilde en gekantelde Pliocene kern (seamount) van de Taburiente vulkaan is zichtbaar op de bodem en noordelijke wand van de Caldera de Taburiente. Deze aardverschuiving heeft circa 500.000 jaar geleden plaatsgevonden. Dit geeft ons een mooie blijk op het inwendige en de opbouw van deze vulkaan.

 • Canarian Volcanic Province

  Ontwikkeling van het vulkanisme van de Canarische eilenden

 • Het vulkanisme van de seamount bestaat uit basaltische en trachytic kussenlava en hyaloklastiet. De kussenlava toont aan dat deze uitbarstingen in het water hebben plaatsgevonden. Fossielen in deze sequenties suggereren dat de opgeheven deel van de onderzeese berg fase 3 tot 4 miljoen jaar oud is al is er nog enige onduidelijkheid over de ouderdom van de interpretatie van de fossielen. Het oudste sub-aeriale vulkanisme is discordant gescheiden van het onderliggende onderzeese vulkanisme. Op de seamount liggen 400-600m erosie afzettingen van een vulkanische oorsprong. De Taburiente zelf is een 3000m hoge schildvulkaan.

  Het latere vulkanisme vond plaats op de Cumbre Nueva rift zone en migreerde langzaam zuidwaarts. Voortzetting van de migratie leidde uiteindelijk ertoe dat de laatste 400.000 jaar geen uitbarstingen van de Taburiente vulkaan meer hebben plaatsgevonden en in de laatste 130.000 jaar tot de vorming van de Cumbre Vieja rift zone, een 20-km-lange, 1.949 m hoge bergrug.
  Het overgrootste deel van de uitbarstingen op de Canarische eilanden in de laatste 500 jaar, met inbegrip van de meest recente gebeurtenis in 1971, vonden plaats langs de Cumbre Vieja rift zone. Deze uitbarstingen zijn gekenmerkt door Stromboli achtige slakkenkegels en lavastromen.
  De 1971 uitbarsting voegde verscheidene vierkante kilometer nieuw land toe aan het eiland, waaruit duidelijk blijkt dat het eiland nog steeds groeiende is. De verwachting is dat de eerste volgende uitbarsting op La Palma in zee zal plaatsvinden ten zuiden van uitbarsting van 1971.
  De meest recente uitbarsting op de Canarische eilanden vond plaats in 2010 aan de zuidwest kant van El Hiero. Deze vulkaan en La Palma worden vaak geschouwd als een tweeling vulkaan en de uitbarstingen vinden afwisselend op beide eilanden plaats.

 • Vulkanisme op La Palma

  Vulkanisme op La Palma