Delosgaia

Toer door Zuid-Noorwegen

 • Het is al weer 11 jaar geleden dat we in Noorwegen zijn geweest. Op die reis zijn we via Zweden en Finland naar de Noordkaap gegaan en langs de Noorse kust terug. Deze reis in 2014 naar Noorwegen gaat ons een andere ervaring geven, namelijk of we het leuk vinden om met een camper te gaan reizen in Europa. We hebben al veel ervaring met het rijden met een camper alleen niet in Europa. De wegen in Europa zijn smaller dan in Canada, VS of Australië en vaak zijn de Europese wegen drukker en de rijstijl van de Europeanen is in een aantal landen niet bepaald beleefd te noemen. Wij stellen bepaalde leefruimte eisen aan een camper en wat wij vooral willen hebben is voldoende leefruimte zoals in de campers buiten Europa.
  Wij hebben plannen om in de toekomst mogelijk een camper te kopen, de uitgaven hiervoor zijn erg hoog en daarom is het heel belangrijk dat je je van tevoren goed oriënteert. Dat gaat het beste door eerst een aantal keren er een te huren.
  Noorwegen staat er om bekend dat het zeer geschikt is om er met een camper rond te reizen, het verkeer op de weg is in het algemeen rustig en de kwaliteit is niet slecht. Daarnaast zijn veel wegen smal. Allemaal itemns zeer geschikt om te kijken of je in de toekomst in Europa met een camper wilt rondrijden.

 • Onze camper in 2013

  Onze camper in 2013

 • Campers zijn er in vele uitvoeringen en we hebben bij diverse verhuurbedrijven gekeken en gekeurd. Eigenlijk hebben we geen enkele camper gevonden die ons aanstaat en wat ons niet aanstaat is dat vaak 20-25% van de vrije vloerruimte gebruikt wordt voor de natte ruimte met soms aparte douche en toilet, ook in het kleinste model, de buscampers. Daarnaast is 50% in gebruik voor een vast bed, of dit nu een hefbed, frans bed of een bed over de storage is. Het neemt erg veel ruimte in beslag. Reken maar uit hoeveel leefruimte er overblijft.
  We hebben eens een keer op een beurs hier opmerkingen over gemaakt en de reactie van een camper handelaar was: "U weet niets van campers af, met een camper leef je buiten en niet binnen". We hebben maar geen antwoord gegeven want dit is de grootste nonsens, met een camper wil je het gehele jaar er mee weg kunnen. Ook bij slecht weer.
  Campers voor twee personen zijn er alleen in de buscampers en dan altijd met een vastbed. Een alkoof camper geeft wel voldoende leefruimte maar dan wordt er weer een twee persoons bed achterin geplaatst waarmee veel van de ruimte verdwijnt. We hebben wel semi-integraal campers gevonden met hefbed en natte ruimte achterin maar in de verhuur kan je deze niet of moeilijk vinden en zijn vaak al gauw verhuurd. Uiteindelijk hebben we een camper gevonden en gehuurd bij ons in de buurt. Het is een twee persoons alkoofcamper.
  Van tevoren hebben we besloten om de ferry van Puttgarden naar Rødbyhavn te nemen en dan of met de brug of met de ferry van Denemarken naar Zweden over te steken. We willen dan de snelweg nemen tot vlak voor de grens met Noorwegen en daar de weg te verlaten om via Zweden een noordelijker grensovergang te nemen. Dit willen we doen omdat het vaak druk is bij de grens op E6 en we Oslo willen mijden.
  Met onze route zitten we gelijk goed omdat we via de grensregio van Noorwegen en Zweden naar het noorden willen gaan tot op de hoogte van Trondheim om dan door te steken naar de Atlantikveie. Hiervandaan gaan we zigzaggend via het fjordengebied naar het zuiden om ten zuiden van Oslo met een ferry de Oslofjord over te steken. Onderweg willen we zo veel als mogelijk de staafkerken onderweg opzoeken.
  De camper kunnen we pas in de loop van de middag ophalen en we willen de eerste dag zover als mogelijk zien te komen.

 • Sjøstrand, eerste camping in Noorwegen

  Sjøstrand, eerste camping in Noorwegen