Delosgaia

van Brikland naar Viksøyri

 • Deze locatie aan het Aksavatnet was ons totaal onbekend en er komen hier maar weinig niet-Noren. Het is ook een van de weinig campings in deze hele streek. De camping ligt in Brikland en is gelegen aan een meer vol met forellen. We vertrekken met vier verse forellen in het vriesvak.
  Er hangt hele lage bewolking en het regent een beetje. We rijden langs de noordkant van de Sognefjord naar Vadheim. Deze fjord is de langste fjord in Noorwegen en de drie na langste in de wereld. De totale lengte is 204 km met een maximale diepte van 1308m.
  In Vadheim hebben we de nodige middelen ingeslagen voor de komende dagen en wonder boven wonder is het begonnen op te klaren, wel geen strakke blauwe lucht maar de zon is deze dag diverse keren door de wolken heen gekomen. We hebben de ferry van Dragsvik naar Hella genomen, zijn gestopt bij de Kvinnafossen en daarna doorgereden naar Sogndalsfjøra. Hier hebben we de 55 verlaten en steken de Borsnes Fjorden over op weg naar de staafkerk van Kaupanger.
  Deze staafkerk is de grootste in de Sogn og Fjordana provincie. De kerk is sinds zijn bouw in de 12de eeuw continu in gebruik. De kerk is gebouwd op de ruïnes van twee oude kerken. Kaupanger is een markt plaats en in 1184 door Koning Sverre platgebrand om ze de bevolking te straffen omdat ze ongehoorzaam waren. De kerk is ergens in 1190 herbouwd maar het hout is gekapt ergens rond 1137.

 • staafkerk van Kaupanger

  staafkerk van Kaupanger

 • Sognefjord


 • Vanuit Kaupoanger zijn we naar de Mannheller tunnel gereden. Deze tunnel eindigt aan een steile rotswand in de Sognefjord. Op deze plaats is een aanlegplaats voor de ferry naar Fodnes gebouwd.
  We kunnen niet gelijk aan boord, de ferry is al vol. Op de parkeerplaats zijn vier opstel rijen en precies twee rijen aan auto’s en vrachtauto’s kunnen op de ferry. Wij stonden in rij vier en hebben 45 minuten moeten wachten. Vanaf de ferry gaat er een weg langs de zuidkant van de Sognefjord richting het oosten en een tunnel gaat de berg in. Deze tunnel hebben we genomen en dan kom je gelijk uit in Lærdal.
  De camping in het Lærdal is een zogenaamde ANWB camping, leuk want dan krijgen we 10% korting. Is ook vervelend omdat het vol staat met Nederlanders. We besluiten om bij het campingrestaurant te gaan eten.
  De volgende morgen is het bewolkt maar het regent niet. We willen via FLAM naar het westen gaan meer eerst hebben we gekeken bij de Borgund staafkerk. De vorige twee keren dat we deze kerk hebben bezocht liep de weg langs de kerk. Dat is nu anders, de weg gaat nu door een tunnel. Deze hebben we genomen en zijn daarna langs de oude weg terug naar de staafkerk gereden.

 • Uitgang Mannheller tunnel

  Uitgang Mannheller tunnel

 • Borgund Staafkerk

 • Borgund Stave Church is een staafkerk gelegen in het dorp van Borgund in de gemeente Lærdal in Sogn og Fjordane, Noorwegen. De kerk is geclassificeerd als een drievoudige schip staafkerk van het zogenaamde Sogn-type. Dit is ook de best bewaarde staafkerk van de 28 nog bestaande in Noorwegen. De kerk maakt deel uit van de Borgund parochie in de Indre Sogn decanaat in het Bisdom Bjørgvin. Het wordt niet meer veelvuldig gebruikt voor kerkelijke functies, maar is nu een museum en het wordt gerund door de Vereniging tot Behoud van oude Noorse monumenten.
  De kerk is waarschijnlijk rond 1150 gebouwd. Onder de vloer van de huidige kerk zijn bij archeologische onderzoek resten gevonden van een oudere kerk of een heidense tempel. Aan de huidige kerk zijn sinds de bouw nauwelijks aanpassingen gedaan.
  Het is erg rustig bij de Borgund Staafkerk, buiten ons tweeën zijn we alleen twee mensen in het restaurant van het bezoekerscentrum. We hebben nog wat rondgedwaald en rijden dan over de oude weg terug naar Lærdal waarbij we nog even zijn gestopt bij de Sjurhaugsfossen.
  In Lærdal rijden we door naar het Kvignadal omhoog naar de Aurlandfjellet, de weg over de top en de oude route volgend naar Flam. Tegenwoordig is hier een tunnel maar de oude route is veel leuker. Je rijdt hier hoog over het plateau en door de toendra. We zijn op verschillende plaatsen gestopt en van bovenaf hebben we een schitterend zicht op de Aurlandsfjord, Aurland en Flam. In de haven van Flam ligt een groot cruiseschip en deze ligt hier voornamelijk omdat zijn passagiers een tocht gaan maken met de Flam spoorlijn die zigzaggend naar boven gaat en aansluit op de spoorlijn van Oslo naar Bergen.
  We maken een lange wandeling door Flam voordat we verder zijn gereden de volgende tunnel in. Nadat we de tunnel zijn uitgekomen rijden we naar Undredal, gelegen aan de Aurlandsfjord. Daar hebben we een bezoek gebracht aan de Undredal Staafkerk.

 • Borgund Staafkerk

  Borgund Staafkerk

 • Undredal Staafkerk

 • Undredal Staafkerk is een staaf kerk in Aurland Municipality in Sogn og Fjordane, Noorwegen. Het is gelegen in het dorp Undredal, aan de oever van de Aurlandsfjorden. De kerk maakt deel uit van de Undredal parochie in de Indre Sogn decanaat in het Bisdom Bjørgvin.
  De kerk meet 12 bij 4 meter en heeft slechts 40 zetels, waardoor het de kleinste staafkerk in heel Scandinavië is en nog steeds in gebruik. De parochie omvat slechts een klein, vrij afgelegen vallei, met slechts 116 parochianen, waardoor het de op een na kleinste parochie in het Bisdom Bjørgvin is.
  Undredal Staafkerk is gebouwd in het midden van de 12e eeuw, waarschijnlijk het jaar 1147. De kerk is meerdere malen verplaats en herbouwd. Rond 1850 werd het gebouw uitgebreid naar het westen met de toevoeging van een klokkentoren en veranda. In 1913 waren er plannen om de kerk te ontmantelen en te verplaatsen naar een museum in het dorp Kaupanger (in Sogndal), maar dit is nooit gebeurd. In plaats daarvan is de kerk geconstrueerd in 1984 en onderging uitgebreide onderhoudswerkzaamheden. Binnen in de kerk, is het plafond versierd met bijbelse figuren en engelen.
  Na dit bezoek zijn we teruggereden en zijn de tunnel naar Gudvangen ingegaan. We vervolgden deze tot in Vinge en slaan af naar Viksøyri. Het Vikdal is een zeer remote u-vormig dal en we zijn de pas op 1000m hoogte overgegaan voordat we afdaalden naar Vik. Voor en na de pas zien we heel veel sneeuw en ijs, we zijn even gestopt en een groep schapen kwam op ons af en begonnen het zout van de camper af te likken.
  In Vik hebben we eerst de twee kerken in dit dorp hebben opgezocht voordat we naar de camperplaats zijn gereden. De eerste is geen staafkerk maar de Hove steinkirke. Vik heeft oorspronkelijk drie kerken gehad, de Hove steinkirke, de Hopperstad staafkerk en de Tenholdkerk. Deze laatste is in de jaren 1400 door een lawine bedolven.

 • Underdal Staafkerk

  Undredal Staafkerk

 • Hove Steinkirke

 • Hove kerk is waarschijnlijk de oudste stenen kerk in Sogn og Fjordane, en een van de oudste stenen kerken in het land. De kerk werd gebouwd rond 1170 door een onbekende bouwer. Waarschijnlijk werd de kerk gebouwd door een rijke man, die zijn zetel in Vik had. Een stenen kerk gaf een hoge status, terwijl het ook kan dienen als een fort indien je het nodig hebt. De kerk werd gebouwd in speksteen die uit de Arnafjord was gehaald en per boot en slee naar de bouwplaats vervoerd. De techniek van de bouw is een veeleisende techniek die hoge eisen stelt aan vaklieden. Opvallend is dat hoe verder men in het bouwproces kwam, hoe slechter de kwaliteit van het werk en materialen werd. Het is onzeker of de toren oorspronkelijk een deel van de kerk was

 • Hoven Steinkirke

  Hove Steinkirke

 • Hopperstad Stavkirkje

 • Hopperstad Staafkerk staat net buiten het dorp van Viksøyri in Vik Municipality, Sogn og Fjordane, Noorwegen. De kerk is momenteel in handen van de Vereniging tot Behoud van het oude Noorse Monumenten. De twee oude parochies van Hopperstad en Hove werd afgeschaft in 1875, en vervangen door de nieuwe, verenigd, Vik parochie. De nieuwe Vik kerk werd voltooid in 1877, en de twee Middeleeuwse kerken van Hopperstad en Hove zijn sindsdien museum kerken. Vik parochie is een onderdeel van Indre Sogn decanaat in het Bisdom Bjørgvin.
  De staafkerk is geschat te zijn gebouwd rond het jaar 1130 en staat nog steeds op de oorspronkelijke locatie. In 1997 zijn een serie monsters uit de balken verzameld voor dendrochronologische datering van de kerk. Een totaal van zeven monsters produceerde een raming voor de bouw, variërend 1034-1116 en gaf geen betere schatting van de ouderdom. De enige mogelijke conclusie is dat dit een van de oudste staafkerken is dat nog steeds overeind staat.
  Bij het bezoek aan de Hopperstad staafkerk regende het zeer erg, we hebben snel wat foto’s gemaakt en zijn op weg gegaan naar de camperplaats. Bij onze aankomst stonden er maar een paar campers maar al snel liep de camperplaats vol. Het bleek dat de NKC deze camping had uitgekozen om een groep van 20 campers te laten overnachten. Na enige tijd hield het op met regenen en als op commando gingen de satelliet schotels op de meeste campers omhoog en draaide naar de satelliet voor de TV. Wat een vakantie, blijf toch thuis als je de TV niet kan missen

 • Hopperstad Stavkirkje

  Hopperstad Stavkirkje