Delosgaia

van Ålesund tot Norddal

 • De Volsdalen camping in Ålesund is een camperplaats maar geen echte mooie. Het lijkt wel of deze camping in een weekend uit de grond is gestampt terwijl de camperplaats volgens de eigenaar er al twee jaar is. We waren eigenlijk op zoek naar de Prinsen camping maar deze is al sinds 2011 gesloten. Het terrein is nog steeds aanwezig en er staan zelfs een paar sta-caravans op. Vreemde zaak. We hebben de nacht op de camperplaats doorgebracht maar het was niet van harte.
  De gehele nacht heeft het af en toe nog geregend, in de morgen is het zwaar bewolkt maar droog. Na het ontbijt verlaten we Ålesund, we hebben nog bekeken of we dezelfde weg terug gaan. De stad ligt namelijk op een lang smal eiland, we zijn de vorige dag vanuit het oosten komen aanrijden. Uiteindelijk besluiten we dezelfde weg terug te nemen.
  We nemen nu niet de brug over de Skodjestraumen zoals de vorige dag maar rijden om de Skodje heen. Over de Skodjestraumen is een nieuwe brug gebouwd met een tweebaans weg. Deze is ter vervanging van de oude stenen boogbruggen en tunnels op het eiland Litleholmen. Hier vandaan zijn we naar de Vatnefjorden gereden en hebben de 661 gevolgd langs de zuidkust van de Midfjorden en Romsdalsfjorden. Deze weg gaat helemaal door naar Åndelsness. Onderweg reden we door verschillende leuke dorpjes heen, dit is een hele mooie, niet toeristische route.

 • Haggiestraumbrua

  Haggiestraumbrua

 • Trollstigen

 • Trollstigen is een kronkelige bergweg in Rauma, Møre og Romsdal, Noorwegen. Het is onderdeel van weg 63, die de stad Åndalsnes in Rauma en het dorpje Valldal in Norddal Municipality met elkaar verbinden. Het is een populaire toeristische attractie vanwege de steile helling van 10% en elf haarspeldbochten een steile berghelling. Tijdens het toeristische seizoen passeren dagelijks circa 2.500 voertuigen de pas.
  De weg is smal met veel scherpe bochten, en hoewel een aantal bochten in de loop van 2005 -2012 zijn verbreed mochten voertuigen langer dan 12,4 meter heel lang de pas niet op. In het seizoen 2011 en 2012, mochten als proef bussen tot 13,1 naar boven. De top van de Trollstigen ligt op een plateau op 700 meter hoogte, hier is een parkeerplaats met balkons en galerijen voor uitzicht op de bochten en de Stigfossen waterval. Stigfossen heeft een verticale val van 320 meter langs de berghelling. De pas is op een hoogte van ongeveer 850 meter.Trollstigen is gesloten tijdens de late herfst en winter. Een normaal seizoen loopt van half mei tot oktober, maar kan soms korter of langer afhankelijk van de weersomstandigheden. Zoals zo vele dalen en fjorden is de Trollstigen ontstaan door de werking van gletsjers. Op de van de Trollstigen kwamen zeker 5 gletsjers tongen samen en gingen als een grote gletsjer naar beneden richting de Romdals fjord.
  .

 • Trollstigen

  Trollstigen

 • Norddalsfjorden

 • Vanaf de Trollstigen hebben we de 63 vervolgd tot in Valldalen gelegen aan de Norddalsfjorden. Hier zijn we met de ferry van Linge naar Eidsdal de Norddalsfjorden overgestoken. Aan de overkant hebben we de weg naar Norddal gevolgd. Dit is een dal met een aantal boerderijen, huizen, één hotel met een camping en de Norddal Kyrkje. Voor de camping meld je je in het hotel, de camping ligt erachter. Het is een groot grasveld met vaste plaatsen voor stacaravans en verder vrije plaatsen. Dit is de goedkoopste camping tot nu toe en met warm water in de prijs inbegrepen. We krijgen een code voor Wifi maar ze weet niet of we vanaf de camping bereik hebben. Dat lukt wel al is het signaal erg zwak.
  Na het eten lopen we door het dorp en bekijken de Norddal Kyrkje. Dit is een achthoekige parochiekerk en staat ook wel bekend als Dale kerk. De gehele dag is het bewolkt geweest met meer regen dan zon

 • Norddal Kyrkje

  Norddal Kyrkje (Dale Kerk)