Delosgaia

Tocht naar de Noordkaap

 • Op deze reis naar Skandinavië zijn we naar de Noordkaap gegaan. We zijn van Göteborg in zuid Zweden via de meren van Mora door het midden van Zweden naar het noorden gereden. In het noorden van Zweden ligt een smalle strook Finland alvorens in noord Noorwegen te komen. Hiervandaan zijn we doorgestoken naar de Noordkaap. Vanuit de Noordkaap zijn we langs de fjorden kust van Noorwegen terug gegaan naar het zuiden richting Oslo om vandaar de ferry naar Kiel te nemen.
  In vergelijking met Nederland vinden veel mensen Scandinavië duur en saai. Duur is Scandinavië zeer zeker niet meer nu de prijzen in Nederland flink zijn gestegen. We zijn zelf twee keer in Noorwegen geweest en wel in 1997 en 2003. De eerste keer constateerden we dat de prijzen van diverse producten hoger zijn dan in Nederland maar in 2003 bemerkten we dat het verschil minimaal is geworden. Alcoholische dranken zijn zeer zeker duurder en dat is dan ook de reden dat heel veel bezoekers van Scandinavië de auto's volladen met bier en pakken wijn.
  In beide landen kan je uitstekend kamperen en op elke camping heb je diverse keuzes uit hutten of een plaats voor de tent caravan of camper. Elke camping heeft wel een huiskamer en een keuken om een warme maaltijd te bereiden en op te eten. Soms zijn er ook pannen, borden en bestek aanwezig. De kwaliteit van de hutten en sanitair is goed tot heel goed, wij hebben nog nooit meegemaakt dat de douches of wc niet goed zijn schoongemaakt.

 • Rendieren in Zweden

  Rendieren in Zweden

 • Geografisch zijn er grote verschillen tussen Finland, Zweden en Noorwegen. Zweden is een vlak land met in het zuiden veel meren, in het midden veel bos en het noorden van Zweden bestaat geheel uit toendra. De meeste bewoners wonen in het zuiden en aan de kust van de Oostzee en Botnische golf.
  Noorwegen daar tegenover bekend als het land van de fjorden, legendes en trollen. In het noorden zijn de bergen langs de fjorden vlak en afgerond terwijl in het zuiden de bergen hoger zijn. Door de vele fjorden moet een Noor vaak hele grote afstanden om een fjord heen afleggen of gebruik maken van één van de vele ferry's in Noorwegen. In de laatste jaren verbetert dit door de aanleg van hoge bruggen over de fjorden of tunnels door de bergen heen. In onze ogen maakt dit het land minder aantrekkelijk.
  Het noorden van Scandinavië is het land van de middernachtszon, de plaats waar de zon voor lange tijd niet onder gaat. Om dit mee te maken moet je minimaal ten noorden van de noordelijke poolcirkel komen. Wij hebben de middernachtszon gezien op de Lofoten. Als het weer zijn goed kant laat zien is de temperatuur tussen de 20 en 25 graden maar bij minder goed weer kan het boven de poolcirkel in de zomer nog flink koud zijn. Wij waren eind juni met slecht weer aan de Noordkaap en hadden daar sneeuw en temperaturen van max. 5 graden.

 • Kruipende berken

  Kruipende berken in de toendra van Noorwegen