Delosgaia

Tocht naar de Noordkaap

 • Lofoten

 • De volgende morgen is het nog steeds zwaar bewolkt en zo nu en dan regent het. We tanken en doen wat boodschappen. Plotseling zien we wat blauwe lucht, oeps dat is lang geleden. Het was maar voor even want even later regent het weer. We stoppen bij een parkeerplaats waar onder meer Sami souvenirs worden verkocht. Daar kijken we wat rond en kopen wat spulletjes zoals een grote Noorse bierpul. We rijden verder over de E6 en besluiten dan om een ferry te nemen vanaf het eiland Senja naar de Lofoten. Daarvoor gaan we de weg 86 op welke ons naar de ferryhaven Gryllefjord voert. De weg hiernaar toe is landschappelijk heel mooi en brengt ons langs diverse fjorden en dorpen. In een van de dorpen komen we langs een reusachtige trol. Dit is Senjatrollet, je kunt naar binnen en zien dat het een groot trollenhuis. Heel leuk voor schoolreisjes en dat blijkt wel uit de grote belangstelling.
  We rijden verder naar de haven om te kijken hoe laat de boot naar Andenes gaat. Dit is pas om half drie en we hebben geen zin om anderhalf uur te wachten. We besluiten terug te rijden naar de vaste wal. Het weer wordt langzamerhand beter met meer zon en blauwe lucht maar een dal verder kan het weer regenen. We volgen de E6 weer en nemen de afslag naar de E10. We rijden door naar Harstad, dit is een redelijk mooie camping met uitzicht over het water.
  De volgende morgen is het een strak blauwe lucht met een felle zon. Het is nog wel fris maar alles is beter dan gistermorgen. We gebruiken de tijd om de slaapzakken te laten luchten in de zon. Halverwege de morgen verlaten we de camping, doen nog wat boodschappen in Harstad en gaan het grote eiland verkennen.
  Aan het begin van de middag stoppen we vlak bij een fjord om te eten. Er staat al een Nederlandse caravan, het stel dat bij de caravan hoort komt even later aanlopen met een hand vol met mosselen. Ze laten zien waar de mosselen zitten en we gaan zelf ook zoeken. Ze zijn heel eenvoudig onder het wier en de stenen te vinden. Al heel snel hebben we een grote zak vol. Dat wordt vanavond smullen.

 • Harstad

  Harstad

 • Bleik

 • We rijden verder naar Andenes waar we een tentoonstelling over walvissen bezoeken. Vanaf deze locatie zijn walvis safari's mogelijk.
  Na Andenes gaan we op zoek naar een camping en dat is best lastig omdat we een camping aan de westzijde van Andoya zoeken waar vandaan we de middernachtszon kunnen zien. De eerste camping heeft weinig faciliteiten en we zoeken verder. De tweede camping welke we vinden heeft weinig beschutting en in het noorden zitten rotsen. Verder op is geen camping meer en we keren terug naar de eerste waar we de tent weer eens opzetten. We koken de mosselen en doen deze door de sla, verder aardappelsalade en de heerlijke Noorse zalm. Deze hebben we bijna elke avond gegeten.
  In de avond raken we aan de praat met Chris en Jolanda, we brengen de avond met zijn vieren verder door. Rond middennacht wordt het behoorlijk fris en we gaan met zijn vieren in de camper van Chris en Jolanda zitten. Iedereen probeert uit alle macht Chris uit te leggen waarom je in de zomer van het noordelijke of zuidelijke halfrond boven de poolcirkel de zon 24 uur per dag kan zien. Dat lukt niet maar dat doet het verschijnsel geen onrecht aan. Het blijft een prachtig gezicht om de zon langzaam naar het noorden te zien zakken en daarna weer te klimmen zonder onder te gaan. Om twee uur in de nacht gaan we naar bed.
  In de loop van de nacht is de wind in kracht toegenomen en van richting gedraaid. Hierdoor zijn een paar flappen van de tent hard aan het klappen. Het is ook een stuk warmer geworden, eigenlijk te warm voor de slaapzakken. We staan wat later op, het waait nog steeds behoorlijk en het is nog steeds uitstekend weer. Om half twaalf vertrekken we van de camping en volgen we de weg langs de kust voor zover dat mogelijk is. Bij Nordmela gaat de weg het binnenland in om aan de andere kant van eiland op de 82 uit te komen. < br /> Deze volgen we naar het zuiden, terug naar de hoge brug die Andøy met het vaste land verbindt. Hiervandaan rijden we naar de brug richting Sortland op het eiland Øksnes. Hier rijden we via Myre naar Stø. In de haven kijken we rond bij de visdrogerij. Daarna zoeken we een camping in Toftenes. Dit is een kleine camping zeer mooi gelegen aan een fjord met visvijvers. De wind is hier bijna weg en het is korte broeken weer.

 • Haven van Andenes

  Haven van Andenes

 • Toftenes

 • Op deze camping kunnen we de was doen en we gaan hier eten, vis gevangen in de Barents zee wel te verstaan. Pas laat op de avond is de was klaar en het meren deel is droog dankzij de droger op de camping.
  Om 7 uur de volgende morgen schrikken we wakker van een hard geluid dat uit de fjord bij de visvijvers vandaan komt. De zalm en andere vissen worden gevoerd. Om kwart voor tienen rijden we weg richting het zuiden naar het eiland Bø. Onderweg naar Bø rijden we door een tunnel, net hierna zien we een informatiecentrum, we stoppen om hier rond te kijken en folders over de Kystrksveien te halen, een toeristische route van Bodø naar Steinkjer. Als je genoeg tijd hebt kan je 19 ferry's nemen wat wij van plan zijn. We doen hier nog wat boodschappen en wisselen het overgebleven Zweeds geld om in Noord geld.
  Later begint het zelfs nog even te regenen mar het blijft gelukkig bij deze bui.
  Vanuit Bø rijden we terug naar Sortland en volgen de westzijde van de Hadselfjorden naar Stokmarkness. We nemen de ferry van Melbu naar Fiskebøl (Lofoten). Hier volgen we de E10 naar Skolvær en verder door naar Kablevåg. Vandaar gaan we naar het westen naar het eiland Vestvågøy. Daar gaan we op zoek naar een camping en vinden deze bij Stena.

 • Sørstraumen

  Camping op Toftenes

 • Stena

 • Op camping staan een paar Belgen, later op de avond praten we een poosje met ze. Zij willen ook de middernachtszon zien en de volgende morgen de boot uit Moskenes naar Bodø. We worden 's nachts even wakker als de Belgen vertrekken.
  De volgende morgen staan we op 8 uur op. Bij het opbreken begint het al wat te spetteren en voor het ontbijt breken we alvast op. De vorige avond hebben we twee koelblokken bij de receptie afgegeven en die gaat om tien uur open. We ontbijten in de keuken en wachten daarna tot het tien uur is. Ondertussen regent het wat harder maar later is het weer droog. Bij de receptie vragen we naar de timetabel van de ferry's van Skolvær naar Skutvika, na enig zoeken hebben ze iets gevonden. Eerst willen we nog naar Åilofoten, het uiterste puntje van de Lofoten, gaan. Dit is nog circa 100km en dit neemt zo'n beetje 2 uur in beslag.
  Het weer is zeer wisselend, veel mist en verder op weer volop zon. Het plaatsje Åilofoten op Moskenes is heel leuk met veel musea. We lopen even rond maar hebben niet erg veel tijd omdat we de ferry van 16:30 uit Skolvær willen halen anders moeten we tot 19:00 wachten. Als we aan komen rijden kunnen we gelijk de boot op. De overtocht neemt 2 uur in beslag en kost NOK 276.
  Na de ferry rijden we nog een uur verder alvorens we een camping bij Kråkmo op zoeken. De lucht ziet er dreigend uit maar als we vragen of ze denken dat het gaat regenen is het antwoord negatief. We zetten de tent open en bemerking al snel dat hier heel veel muggen zitten. In de buurt van de camping is een houtzaagmolen, aangedreven door waterkracht.

 • Vissersdorp Å

  Vissersdorp Å