Delosgaia

Tocht naar de Noordkaap

 • Midden Noorwegen

 • We zijn weer terug op het vaste land van Noorwegen en staan op een camping bij Kråkmo. De volgende morgen is het zwaarbewolkt en we staan snel op om de tent droog te kunnen afbreken. We ontbijten bij het hoofdgebouw en bij het klaarmaken van het ontbijt ontdekken we dat het brood dat we de vorige dag gekocht hebben eerst nog moet worden afgebakken. De camping heeft geen oven dat wordt dan crackers eten voor lunch.
  Rond half tien rijden we weg, we moeten eerst nog tanken en rijden dan via Fauske naar Løding. Hier vandaan gaan we naar het zuiden de 17 volgen. Daarbij komen we al snel bij "Saltstraumen". "Saltstraumen" is de bekendste en krachtigste vloedstroom van Noorwegen. Deze stroom ontstaat bij het in en uitgaan van het getij waarnaar het water door een smalle opening de achterliggende fjord in en uit moet. Bij de Saltstraumen komen draaikolken voor met een diameter van 10 meter en stroomsnelheden van 22 knopen per uur. Om het effect het best te zien moet je er midden tussen het wisselen van het tij zijn. Bij toeval waren wij op het daar met een half uur verschil
  Na het bekijken van de Saltstraumen rijden we langs de kustweg naar Forøya. Daar nemen we een korte ferry oversteek naar Agskardet. De weg naar Forøya is een heel mooi stuk en voert je langs diverse fjorden en door tunnels. Na Glomfjord gaat de weg door meerdere tunnels onder de uitlopers van het gletsjer massief Svart Isen door. Na aankomst in Agskardet rijden we om de Tjongsfjorden heen en door een tunnel naar Jektvika. Daar gaan we weer op een ferry en deze voert ons naar Kilboghamn. Dit is een lange ferrytocht en brengt ons weer ten zuiden van de poolcirkel..

 • Saltstraumen

  Saltstraumen

 • Kilboghavn

 • In Kilboghamn zien we een camping met hutten en omdat het de gehele dag al zwaarbewolkt is geweest met zo nu en dan wat miezer regen nemen we een hut. Het hutje wat we hebben is meer een klein huisje met een vrij groot keukenblok met potten en pannen. Er is geen stromend water maar wel een oven, dat betekend dat we de volgende morgen vers brood hebben.
  Bij het opstaan is het nog steeds zwaar bewolkt maar als we de auto inpakken begint het op te klaren. Als we een poosje onderweg zijn wordt het helemaal zonnig. Bij een uitzichtpunt komen we de groep Nederlanders van de ferry weer tegen. Bij gebrek aan campings hebben zij de nacht in de auto doorgebracht.
  Na de lange ferrytocht van gisteren en deze nacht wordt de route nog mooier en beter. De route loopt langs de Atlantische kust met in het westen alleen nog wat eilanden en in het oosten het vasteland van Noorwegen. Dan draait de weg naar het oosten de Sjona fjord in, je gaat hier door een aantal tunnels en aan de overkant van de fjord gaat de weg weer naar het oosten en eindigt in Nesna. Hier is de haven van de ferry naar Levang. Dan gaat de weg verder langs de kust, over de Helgalandsbrug en door naar Tjøtta. In Tjøtta nemen we de ferry naar Forvik. Hier eten we eerst wat voordat we de ferry opgaan en raken daar aan de praat met 2 Nederlanders. Zij is van geboorte Noors en spreekt accentloos Nederlands. Aan boord praten we nog wat na en we krijgen een folder over de Nederlands-Noorse vereniging. Zij is lid van het bestuur.

 • Fjord van Kilboghavn

  Fjord van Kilboghavn

 • Torghatten

 • De ferry is van Andelsvåj naar Horn. Na aankomst in Horn gaan we op zoek naar een camping. Deze vinden we bij Torghatten ten zuiden van Bronnoysund. We zetten hier de tent op, het is hier zo warm dat de korte broek aan gaat. Na het eten maken we een wandeling naar het gat in de berg bij Torghatten.
  Als de volgende morgen wakker worden spettert het een klein beetje. De lucht is dreigend, we kleden ons snel aan en beginnen de spullen te pakken. We eten weer in het keuken gedeelte. De camping is prima maar er zijn weinig sanitaire voorzieningen, 3 wc's en 2 douches voor mannen en vrouwen.
  Om half tien rijden we weg en gaan richting Vennesund. Hier wachten we op de ferry van kwart over elf. Tijdens het wachten raken we aan de praat met 2 Duitsers. In het gesprek vragen ze of we van bier houden, ze hebben van huis bier meegenomen. Dit is Duits bier op Belgische grondslag en ze vinden het niet echt lekker. We krijgen de drie blikjes bier dat nog over is. We vragen of ze nog naar Zweden gaan en als het antwoord positief is geven we onze overgebleven Zweedse munten aan ze.
  De ferry van Venesund gaat naar Holm. Daar aangekomen rijden we naar Hofles. De Duitsers nemen een iets andere route en we zien hun ook niet meer terug. In Hofles nemen we de ferry van half twee naar Lund. Daar aangekomen eten we wat en rijden verder via Namsos en Steinkjer via de E6 naar Trondheim.

 • Torghatten

  Torghatten