Delosgaia

Rhônedal in Zwitserland

 • Arolla - Lac de Tseuzier

 • De nacht is fris geweest, om zes uur is het acht en een halve graad maar de temperatuur gaat snel omhoog. De dag begint goed en het is heel helder. Deze dag hebben we besloten om naar de Col de Grant St Bernard te gaan. Deze bevindt zich op de grens met Italië. De ingang van het dal naar de Col de Grand St Bernard bevindt zich vlak bij de pas naar Chamonix. De weg naar de Col is mooi met heel veel haarspeldbochten. Onderweg passeer je het stuwmeer Lac des Toules, de weg loopt daar half in de bergen in een lawinebescherming galerij. Net voorbij het stuwmeer is de ingang van de tunnel St Bernard. Wij volgen de weg naar de pas. Boven bij de Col is een meer bedekt met ijs en sneeuw. De hellingen liggen ook nog vol met sneeuw. De grens met Italië loopt over het meer. Parallel aan de hoofdweg maar een paar meter hoger loopt een smal pad voor voetgangers en lastdieren. We stoppen bij de Col, rijden Italië een stukje in en gaan weer terug naar Zwitserland.
  Vlak voor Sembrancher nemen we de afslag naar Verbier en dan naar het stuwmeer Lac de Mauvoisin. De weg naar het meer is redelijk smal met veel scherpe bochten en veel klimmen. Je kunt met de auto tot op de dam komen en aan de oost kant van het meer loopt een weg door de rotsen met op een aantal plaatsen een galerij. De weg is te smal voor een auto maar met de motor kan je er door heen. Lopend gaan we de weg volgen, er branden wat lichten in de tunnel. De weg is niet geasfalteerd en gaat verder na het einde van de tunnels.

 • Col St Bernard

  Col St Bernard aan de Italiaanse zijde

 • d'Arolla Gletsjer

 • We gaan vandaag naar Glacier d'Arolla. In dit dal is geen stuwmeer aanwezig en je kunt tot aan de voet van de gletsjer komen. De weg er naar toe begint achter Bramois en met een aantal haarspeld bochten klimmen we omhoog naar het hangende dal van Val d'Hérens. De weg loopt niet op de bodem van het dal maar op de helling, je passeert verschillende dorpen en mooie grote piramiden achtige sediment structuren. Deze staan wel bekend als gekapte dames. Deze naam hebben ze gekregen door de grote rotsblokken op de top, hierdoor lijken het net dames met een kapsel. Het materiaal onder de rotsblokken is zacht sediment en spoelt eenvoudig weg in de regen. Het rotsblok zorgt er voor dat het onderliggende sediment niet te snel erodeerd. Het sediment is door de gletsjer vermalen gesteente, morene materiaal. Het rotsblok maakt ook deel hiervan uit. Het onderste deel van het dal heeft een sterke V-vorm, verder in het dal vlakt de V af en loopt de weg op de bodem. Het dorp Arollo bestaat uit een paar huizen en verderop eindigt de asfaltweg. Het is mogelijk om verder door te rijden over een grindweg. Wij parkeren de auto en lopen verder richting de gletsjervoet. De gletsjer is hier geheel bedekt met het puin waar grote delen van de hellingen uit bestaan. Het dal is hier grijs, onbegroeid en het is heel goed te zien tot waar de bovenkant van het ijs is geweest.
  Bij de voet van de gletsjer is het smeltwater dat onder het ijs vandaan komt goed te zien, het smeltwater is even grijs als het oppervlakte van ijs zelf. Als je heel dicht bij het ijs gaat staan zie je duidelijk dat alleen de buitenkant van het ijs grijs is. Binnenin is het transparant. Na dit bezoek aan de gletser rijden we terug en nemen de afslag naar de Barrage de Ferpècle. We zien hier een de andere kant van het grote pakket ijs op de toppen en de Glacier de Ferpècle. We rijden hierna terug naar de camping, daar is het lekker warm. We besluiten om in het restaurant van de camping te gaan eten.

 • Arollo Glacier

  Arollo Gletsjer

 • Lac Sauterain en Lac de Tseuzier

 • Vlak bij camping maar wel aan de ander kant van de Rhône is een ondergronds meer, Lac de Sauterain. Deze willen we gaan bekijken, bij aankomst is er een excursie van een schoolklas en we worden in de boten er bij gezet. Beetje lastig voor ons en voor de gidsen. Wij verstaan weinig van het Frans dat de gidsen spreken, zij proberen het een en ander in het Engels te zeggen maar dat gaat ze niet echt goed af. Lac de Sauterian is een meer ontstaan op een breukvlak tussen twee metamorfe gesteenten. Men heeft het gehele plafond van de grot met bouten verstevigd.
  Na de rondtoer met boten door de grot gaan we richten Lac de Tseuzier, dit ligt op een hoogte van 1770m. Rond het meer loopt een wandelpad en na wat gegeten te hebben en genoten van het uitzicht over het Rhône dal gaan we op pad. Volgens de borden is het in een uur en 10 minuten te lopen, omdat wij heel vaak stoppen om foto's te maken doen we er ruim twee uur over. Tijdens het lopen komen we bijna niemand tegen. Aan de bovenzijde van het meer heb je een schitterend uitzicht over het U-dal van de gletsjer. Op de hellingen aan weerszijde van het U-dal zijn V-dalen ontstaan in het zij-morenen materiaal. Schitterend gezicht. Na een kleine pauze lopen we verder, tijdens de wandeling moeten we vaak over sneeuwrestanten lopen. Schitterende plek.
  We gaan terug naar de camping en omdat het restaurant zo goed is bevallen gaan we er weer eten. De volgende dag gaan we verhuizing naar Wallis, het Duitstalige deel van het Rhône dal.

 • Derborence Valley

  Zicht op de Rhone Vallei vanaf Derborence