Delosgaia

Rhônedal in Zwitserland

 • Chamonix - Derborence

 • De camping in Bramois ligt op een paar honderd meter van de Rhône. Bij aankomst is er op het hoofdterrein van de camping geen plaats en men vraagt ons of het een probleem is als we op een buiten terrein gaan staan. We gaan kijken en zijn meer dan tevreden, we staan hier open aan de rand van velden vol met druivenranken met een uitstekend zicht op de bergen. Het dal is hier breed en het kasteel van Sion is uitstekend zichtbaar.
  De volgende morgen doen we rustig aan, pas in de middag komen we in actie en lopen tussen de wijnvelden door richting Bramois en weer terug. Later gaan we naar Sion, bekijken het kasteel en rijden naar het stuwmeer Dixcence. Dit is een langgerekt smal stuwmeer aan de zuidkant van het Rhône dal, aan de andere kant van het meer bevond zich eerst Cabane des Dix. Het water van een aantal gletsjers voeden het stuwmeer. De weg naar de dam is nog afgesloten waardoor het voor ons onmogelijk is om bij de dam te komen.

 • Chamonix en Mer de Glace

 • Het plan is om de volgende dag richting Chamonix in Frankrijk te gaan en daar met de kabelbaan naar boven. Om van het Rhône dal naar het Chamonix dal te komen moeten we eerst over een pas heen, dit geeft je een uitstekend zicht op het Rhône dal. Op de grens is paspoort controle. In Chamonix vinden we de kabelbaan naar Aiguille du Midi al snel. Je gaat in twee etappes naar boven waarbij het tweede deel bijna verticaal omhoog gaat, de kabels hangen vrij en je gaat vlak langs de rotsen. Het station Aiguille du Midi zit op een hoogte van 3842m en dat merken we aan de ademhaling maar na een half uur gaat het al beter. Het sneeuwt er een beetje en we zijn blij dat we warme kleding hebben meegenomen. Vanaf het kabel station gaat een kleine kabelbaan over de gletsjers van het Mont Blanc massief naar Italië.
  Het zicht vanaf Aiguille du Midi is overweldigend, het is licht tot soms zwaar bewolkt en op enige tijd zakt het wolkendek waardoor het zicht weg valt. Chamonix is uitstekend in de diepte te zien. Richting Italië is er minder zicht. Het station bevindt zich op een rotspunt en bestaat uit diverse delen verbonden met liften, rots- en ijstunnels. Er is een restaurant en een informatie centrum.
  Na een paar uur gaan we weer terug naar beneden en rijden naar het treinstation. Hier nemen we de tandradbaan naar Mer de Glace. Dit is een gletsjer afkomstig van het Mont Blanc massief. Het zicht op de gletsjer stroomopwaarts is schitterend, je ziet twee armen samenkomen. Het geeft je ook een beeld hoe het er in de ijstijden moet hebben uitgezien, heel veel ijs dat het gehele dal heeft opgevuld en waarbij alleen de hoogste toppen zichtbaar zijn. De tandradbaan komt niet tot vlak bij de gletsjer maar er gaat een kabelbaan en een trap naar de gletsjer. In de gletsjer is een grottenstelsel gemaakt wat je een uitstekend beeld geeft van het inwendige van de gletsjers. Links van de huidige grot bevinden zich de ingangen naar de grottenstelsels van de afgelopen jaren, dit toont goed aan dat de gletsjer langzaam naar beneden stroomt.

 • Alguille du Midi

  Alguille du Midi

 • Derborence

 • Na dit bezoek rijden we terug naar de camping in Zwitserland. De volgende dag gaan we naar het dal van Derborence aan de noordzijde van het Rhône dal. Zoals alle zij-dalen van een gletsjer dal is dit een hangend dal, hangende dalen zijn ook gletsjerdalen. Ze zijn alleen minder diep uitgesleten door het bewegende ijs. Alle dalen zijn van oorsprong V-vormige rivierdalen, de beweging van het ijs heeft de V-dalen omgevormd tot U-dalen. Nadat het ijs is verdwenen, heeft de rivier in het U-dal van de gletsjer een nieuwe V-dal gemaakt en diepe kloven op de plaats waar het hangende zij-dal uitkomt in het hoofddal.
  Dit is in het dal van Derborence (Val de La Liserne) ook goed te zien, de Gorges de La Liserne is het V-dal dat de rivier heeft gevormd door het water dat van het hoger gelegen dal naar beneden stort. Er zal waarschijnlijk hier eerst een waterval zijn geweest. Rijdend richting Lac de Berborence rijdt je in de flanken van het V-dal. Boven de weg bevinden zich Alpen weiden met huizen. Dit is waarschijnlijk de bodem van het U-dal geweest. Vlak voor Lac de Berborence verbreedt het dal zich met rechts een klein stuwmeer en Barrage de Godet. Links bevindt zich Lac de Berborence met diverse huizen op een alpenweide.
  Lac de Berborence is het resultaat van de afsluiting van een rivier bij grote aardverschuiving, hierbij is een dorp volledig bedolven. Op de Derborence vallei komen diverse kleine u-vormige dalen en puinhellingen uit. De Vallei is gevormd door een gletsjer waarvan het restant als Glacier des Diablerets nog aanwezig is op de toppen van de omringende bergen.
  Nadat we bij Lac de Berborence weg zijn gereden wilden we naar de Col du Sanetsch gaan, we zien al gauw een bord dat de Col niet bereikbaar is omdat de weg nog niet vrij gemaakt is. Vlak voor een complex van tunnels is men bezig om met bulldozers het puin van de afgelopen winter op te ruimen. We kunnen niet meer verder. We draaien om en gaan terug naar de camping. De weg zelf loopt door tot Lac de Sanetsch op 2234 m.

 • Alguille du Midi

  Zicht op de Rhone Vallei vanaf Derborence