Delosgaia

Rondreis Griekenland

 • Sterea Elada

 • We zijn in Kalampaka en hebben net een volle dag doorgebracht tussen de kloosters van Meteora. De archtectuur en woonlocatie zijn schitterend maar het lijkt ons wel dat het een heel werk moet zijn geweest om de kloosters te bouwen. Bij ons afscheid van Kalampaka en Meteora zijn we vertrokken naar Volos. In de buurt maar wel hoog op de berg Oros Pilio ligt Portaria. Daar is ons hotel.
  We kunnen de kortste weg nemen maar dat lijkt ons niets. We zijn eerst teruggereden naar het westen en zijn vervolgens de bergen van Notia Pindos in gereden. Zuid om Trikala en Larisa rijden we door Thessalia richting Volos. Thessalia is een laaggelegen vallei tussen het kustgebergte en de Notia Pindos in. In Volos is het even zoeken maar dan vinden we de weg naar Portaria.
  Ons hotel in Portaria ligt op een helling met een schitterend uitzicht richting het zuiden. We zijn hier een hele dag gebleven en rijden rond door de prachtige natuur van Oros Pilio. Gezien de skiliften kan hier wel sneeuw op de berg liggen wat niet erg verbaasd met toppen van 1551 meter.
  Vanuit Portaria vertrokken we de volgende dag naar het westen om daarna zuiden aan te houden richting Delphi. Hierbij zijn we het Oros Parnassos gebergte overgestoken. In Delphi hebben we ons volgende hotel geboekt waar we twee nachten zijn gebleven.

 • Oracle van Delphi

  Delphi (Grieks: Δελφοί) is zowel een archeologische site als een moderne stad in Griekenland aan de zuidwestelijke uitloper van de berg Parnassus in het dal van Phocis. In mythen uit de klassieke oudheid van Griekenland (510-323 voor christus), werd geloofd dat op de locatie van Delphi door Zeus is gezocht naar het centrum van zijn "Grootmoeder Aarde" (Ge, Gaea, of Gaia). Hij stuurde twee arenden uit en zij vonden de omphalos oftewel de navel van Gaia.
  Oudere mythen bevatten vertellingen dat Pythia, oftewel het orakel van Delphi, al reeds de plaats van een belangrijk orakel in de pre-klassieke Griekse wereld (al in 1400 voor christus) was. In 800 voor christus is de locatie opnieuw en diende als de belangrijkste plaats in de klassieke oudheid van de verering van de god Apollo. Van Apollo werd gezegd dat hij Python versloeg, een slang of een draak die daar woonde en de navel van de aarde beschermde.
  Het gehele archeologische complex van Delphi ligt zeer mooi gelegen op de glooiende hellingen van de berg Parnassus. Op de locatie was eens een scheur in de grond waar bedwelmende gassen uit ontsnapten en de priesteressen van het Oracle in een toestand van hallucinaties brachten. Na een aardbeving stopte de stroom van gassen en het Oracle raakte in ongebruik. Vanuit Delphi zijn we richting Athene gereden, de weg op de zuidhelling is een zeer mooie natuurweg met schitterende uitzichten.
  In Athene aangekomen hebben we ons hotel opgezocht en zijn daarna met de ondergrondse naar de Acropolis gegaan. Daar hebben we de rest van de middag doorgebracht. Het was voor ons absoluut de moeite waard om dit deel van Griekenland op te zoeken en hebben ons al voorgenomen om het zuiden van de Peloponnesos verder te doorzoeken. Er zijn daar heel veel leuke dorpjes waar we nog niet zijn geweest en vooral het schiereiland Mani heeft ons interesse getrokken.

 • Tempel van Apollo

  Tempel van Apollo