Delosgaia

Rondreis Griekenland

 • Ipeiros: Olympia - Ioannina

 • De dag na Olympia zijn we vertrokken naar Patras. Daarvoor kan je de weg langs de kust nemen of bovenlangs. Deze hebben wij genomen en je ziet daar hele interessante locaties en de weg is een stuk leuker. Bij Patras moest je van vroeger met de ferry over, nu is daar de Rion-Antirio brug. Deze brug is gebouwd voor de Olympische spelen in Athene. Onze eindbestemming voor deze dag is Préveza.
  Vanuit Preveza zijn we verder gereden naar het noorden onderweg naar Ioannina. Daar zijn we een nacht gebleven. We hebben de kustweg gevolgd tot aan Igoumenitsa waar we de oude weg naar Ioannina hebben gevolgd. In 2006 werd hard gewerkt aan de nieuwe snelweg richting Thessaloniki.
  Langs de kust zijn een aantal historische locaties, de meest bekende zijn Nikopoli en Kassope. De laatste is de oudste stad en bevindt zich hoog boven de kustvlakte.

 • Kassope

  De oudste bebouwing op deze locatie is uit het Paleolithicum, maar de meest prominente nederzetting is Kassope en is gesticht in het midden van de 4e eeuw voor Christus. Het was de hoofdstad van de Cassopaeans, een onderstam van de Thesproten. Het behoorde toe aan de Aetolische Bond. De stad bloeide in de 3e eeuw voor Christus, waarbij grote openbare gebouwen werden gebouwd. Cassope heeft ook zijn eigen munteenheid gevoerd. Het werd verwoest door de Romeinse troepen in 168-167 voor Christus en is definitief verlaten in 31 voor Christus. De laatste bewoners zijn vertrokken Nikopolis.

 • Ruïnes van Kassope

  Ruïnes van Kassope

 • Nikopoli

  In 28 voor Christus, in de nasleep van de zeeslag bij Actium, stichtte Octavian een nieuwe stad op het zuidelijkste kaap van Epirus.
  Hij noemde deze stad Nicopolis (de Stad van de Overwinning). De stichting van stad volgt een traditie die teruggaat tot Alexander de Grote, en meer recentelijk geïllustreerd door Pompey, oprichter van Nicopolis in Little Armenië (63 v.Chr.). Het is symboliek omdat de nieuwe stad zijn succesvolle eenwording van het Romeinse Rijk onder één bestuur vertegenwoordigd. Geografisch, vormde de stad een groot transport en communicatie koppeling tussen de oostelijke en westelijke helften van de Middellandse Zee. Economisch gezien diende het om te regio te reorganiseren en te revitaliseren, een regio die zich nooit uit de vernietiging door Lucius Aemilius Paulus Macedonicus in de Derde Macedonische oorlog (171-167 voor Christus) had hersteld. In de stad kwam ook een belangrijk commercieel centrum met een haven op een zeer strategische positie op handelsroutes in de Middellandse Zee. De stad is alleen gesticht op de meest slechte locatie omdat er geen waterbron of rivier in de directe omgeving is. De locatie is in de achtste eeuw na christus verlaten.
  In Ioannina is ons volgende hotel op deze reis, we zijn hier één nacht gebleven en de volgende dag doorgereden naar Meteora (Kalampaka). Vanaf de kust het land in naar Ioannina en door naar Meteora is een van de mooiste delen van deze reis. Je komt hier door het Voreia Pindos en Notia Pindos gebergte. De pas ligt op 1705 meter.

 • Ruïnes van Nikopoli

  Opgravingen van de Romeinse stad Nikopoli

 • Ioannina

  Ioannina (Grieks: Ιωάννινα, Grieks Uitspraak: [io̞ɐ.ni.nɐ]), de Grieken noemen de stad vaak Yannena (Γιάννενα, Grieks Uitspraak: [ʝɐ.ne̞.nɐ]) is de hoofdstad en grootste stad van Epirus, een administratieve regio in het noordwesten van Griekenland, met een bevolking van 112.486 (in 2011). Het ligt op een hoogte van ongeveer 500 meter (1640 voet) boven zeeniveau, aan de westelijke oever van het meer Pamvotis (Παμβώτις).
  De stad is gesticht door de Byzantijnse keizer Justinianus in de 6de eeuw na Christus. Ioannina bloeide sterk op na de Vierde Kruistocht met de vlucht van veel rijke Byzantijnse families na de plundering van Constantinopel in het begin van de 13e eeuw. Het was onderdeel van de Despotaat Epirus 1358-1416 en kwam in handen van de Ottomanen in 1430. Tussen 1430 en 1868 was de stad het administratieve centrum van de Pashalik van Yanina. In de periode tussen de 18e en 19e eeuw was de stad het centrum van de moderne Griekse Verlichting en trad toe tot Griekenland in 1913 als gevolg van de Balkanoorlogen. Er is geen andere stad in Griekenland die langer in handen van de Ottomanen is geweest dan Ioannina.

 • Minaret Ioannina

  Minaret in Ioannina

 • Thessalia: Ioannina - Meteora

 • Meteora is een gebied in Thessalië (Centraal-Griekenland) en Kalampaka is de stad onder de rots torens van Meteora. Het ding dat Meteora zo bijzonder maakt zijn de kloosters op de top van de rots torens.
  Het sediment van de zandsteen torens zijn afgezet in de delta van een grote rivier die later werden bedekt door sedimenten afgezet de zee. De riviersedimenten waren afkomstig van een groot gebergte in de noordelijke delen Midden-Europa. De afzetting vond plaats op de noordelijke kusten van de Tethys oceaan.
  Circa 25 tot 30 miljoen jaar geleden bij de sluiting van de Tethys oceaan is het gebied omhooggekomen en de nieuw gevormd rivieren waterden af in de voorlopers van de huidige Egeïsche zee. Op het moment dat de afzettingen boven water zijn gekomen kregen de processen erosie en verwering vat op het gesteente en werden de zandsteen rotsen van Meteora.
  In de holtes, kloven en pieken van de Meteora rotsen vonden de mensen uit de omgeving bescherming bij de invallen van de verschillende veroveraars.
  Al meer dan 600 jaar bevinden zich het klooster van de Grote Meteoro, de Varlaam klooster, de heilige Stefanus klooster, de Heilige Drie-eenheid klooster, de Saint Nicolas Anapafsas klooster en het Roussano klooster de top van de Meteora rotsen.
  In Kalampaka hebben we een volle dag doorgebracht met het bekijken de architectuur en levensgewoontes van de bewoners van de kloosters.

 • Meteora

  Meteora